Soini sõnul selline mäng edaspidi enam läbi ei lähe, et paljud NATO-sse kuuluvad riigid kulutavad riigikaitsele alla kahe protsendi sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Trump on valimiskampaania käigus öelnud, et USA ei pruugi tingimata tahta selliseid riike kaitsta Venemaa võimaliku rünnaku vastu, vahendab Helsingin Sanomat.

„Soome ei ole NATO liige, see (osa SKT-st) ei ole meie jaoks siduv. Aga on selge, et ka meil hakkavad riigikaitsele kasutatavad sihteraldised suurenema ,“ ütles Soini pühapäeva õhtul Brüsselis antud pressikonverentsil.

Soini osales pühapäeval Euroopa Liidu välisministrite erakorralisel õhtusöögil, kus arutati USA presidendivalimiste tulemust. Kogunemise eesmärk oli kaardistada EL-i riikide tundmuseid ja ka rõhutada ühtsust, aga see ei õnnestunud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja Ungari välisministrid kohtumisel ei osalenud. Prantsusmaa välisminister viitas muudele kriisidele ning Ungari välisminister Péter Szijjártó nimetas EL-i riikide suhtumist Trumpi „hüsteeriliseks“.

Suurbritannia välisminister Boris Johnson pöördus aga eelmisel reedel „armsate Euroopa kolleegide“ poole, et need lõpetaksid „kollektiivse virisemisdraama“ (whinge-o-rama).

Soini pidas aga pühapäevast kohtumist vajalikuks vähemalt väikeste riikide esindajate jaoks.

„See oli selline arutelu, mitte mingi kriisikohtumine. Oleks täiesti ebaloomulik, kui EL-i välisministrid ei arutaks USA valimistulemust. Siis ei oleks me sugugi olukorra kõrgusel,“ ütles Soini.

Soini distantseeris end Soome presidendist Sauli Niinistöst, kes avaldas eelmisel nädalal lootust, et Trump taganeb oma kampaaniaaegsetest pöörastest lubadustest.

„Mina teiste ütlusi ei kommenteeri. Valimistulemusega tasub alati rahul olla. See on mõnikord raske, see on olnud ka Soomes raske ja on ka nüüd raske. Olgu. Küll tulevad siis jälle uued valimised. Sellist asja ei pea üle dramatiseerima,“ lausus Soini.

Soini sõnul ei tee USA-s otsuseid üks inimene, kuid ta juhtis tähelepanu ka sellele, et vabariiklased võitsid valimised mõlemasse kongressi kotta.

Soinilt küsiti ka Trumpi sooja suhtumise kohta Venemaa presidenti Vladimir Putinisse.

„Ei tasu minna ree varsa ette. Ütlesin seal valjult, et kui Trump on üks neist diilimeestest, peame me näitama, et Euroopa on hea diil,“ vastas Soini.