„Täna, 9. novembril kell 6.50 Moskva aja järgi avastas laevade otsingu- ja löögigrupp, mille koosseisus olid suured allveelaevavastased laevad Severomorsk ja Vitse-admiral Kulakov Vahemere idaosas Hollandi merejõudude diisel-elektrilise allveelaeva (arvatavasti Walrus), mis püüdis jälgimiseks läheneda Põhjalaevastiku laevade lennukikandjagrupile,“ ütles Konašenkov TASS-i vahendusel.

Konašenkovi sõnul peilisid Severomorsk ja Vitse-admiral Kulakov allveelaeva välja 20 kilomeetri kaugusel oma hüdroakustiliste komplekside ja allveelaevavastaste helikopterite Ka-27PL abil.

„Vaatamata allveelaeva manööverdamiskatsetele loodi sellega püsiv hüdroakustiline kontakt. Laevad jälgisid üle tunni selle manööverdamist ja sundisid ta laevade lennukikandjagrupi paiknemisrajoonist lahkuma,“ ütles Konašenkov.

Hollandi kaitseministeerium teatas, et ei saa teha allveelaevade missioonide kohta mingeid avaldusi, sest need on salajased. Hollandil on neli Walrus-klassi allveelaeva, mida kasutatakse spionaažiks. Kaitseministeerium ei tahtnud öelda ka seda, kas jutt käib klassile nime andnud allveelaevast Zr. Ms. Walrus, vahendab NOS.

Erakond D66 esitas sellel teemal Hollandi valitsusele parlamendiküsimuse. „Sedalaadi kokkupõrked, ahistamised ja hirmutamised, mida me praegu kasvaval hulgal Putini poolt näeme, teevad mulle suurt muret,“ ütles D66 parlamendiliige Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, kes soovib muu hulgas valitsuselt teada saada, millise juriidilise alusega Venemaa oma tegevust põhjendab ning kas on olnud diplomaatilist kontakti.