May kirjutas ajalehe The Sunday Telegraph veergudel, et valitsusel „tuleb oma tööga edasi minna“ ja parlament peaks „aktsepteerima“ rahvahääletuse tulemust, vahendab uudistekanal BBC.

Peaministri sõnul kaebab valitsus kõrgema kohtu otsuse ülemkohtusse edasi, kuna kaalul on “väga oluline põhimõte”.

Leiboristide esimees Jeremy Corbyn lubas sel nädalal, et Töölispartei blokeerib Lissaboni leppe 50. artikli käivitamise, kui May ei garanteeri ligipääsu säilimist Euroopa Liidu ühtsele turule.

Mitu meediaväljaannet reageeris kohtuotsusele vihaselt

Suurbritannia kõrgema kohtu neljapäevase otsuse järgi vajab peaminister May esmalt parlamendi heakskiitu, enne kui saab 50. artikli käivitada ehk alustada ametlikku protsessi riigi lahkumiseks Euroopa Liidust.

Oma esimeses kommentaaris pärast kohtuotsuse selgumist, ütles valitsusjuht, et „kaalul on oluline põhimõte“, kuna „parlament ise andis referendumi kinnitamisega rahvale õiguse Euroopa Liidu liikmelisuse üle otsustada“.

„Inimesed tegid oma valiku, ja tegid selle otsusekindlalt,“ märkis May. „Valitsusel on seega vastutus tööga edasi minna ja rahva otsus ellu viia.“

Peaminister rõhutas, et parlamendisaadikutel, kes kurdavad referendumi tulemuse üle, „tuleb inimeste otsust aksepteerida“. Ühtlasi kutsus ta üles ühtsusele Euroopa Liidust lahkumise eel.

„Selle asemel, et taasalustada minevikuvõitlusi, peaksime keskenduma sellele, kuidas läheme riigina edasi, kasutades ära selle ajaloolise võimaluse rühkida julgelt ja enesekindlalt edasi globaalse tuleviku poole,“ leidis May.

Jeremy Corbyn

Töölispartei juht Corbyn märkis samal ajal ajalehe The Sunday Mirror veergudel, et tema partei aksepteerib referendumi tulemust ega kutsu üles korraldama uut rahvahääletust, aga soovib ligipääsu säilimist Euroopa Liidu ühisturule.

Seda tingimust nimetas Corbyn leiboristide „punaseks jooneks“, millest üleminemisel seisab opositsioon 50. artikli käivitamisele vastu.