Ametniku sõnul tundis Comey muret „ajastuse“ pärast. Ametnik viitas 7. oktoobri rahvusliku luuredirektori büroo ja sisejulgeoleku ministeeriumi ühisavaldusele, vahendab Financial Times.

Comey on samal ajal sattunud kriitikatule alla selle eest, et teavitas kongressi 11 päeva enne valimisi uute e-kirjade avastamisest seoses Hillary Clintoni isikliku e-postiserveri kasutamise uurimisega, ja sellest, et FBI agendid hakkavad neid uurima.

„On võimatu vaadelda seda millegi vähemana kui jultunud topeltstandardina,“ kommenteeris demokraatide presidendikandidaadi Clintoni kampaaniamänedžer Robby Mook.

Comey valmisolek avaldada konfidentsiaalset informatsiooni demokraatide kandidaadi kohta, varjates samas informatsiooni Venemaa katse kohta mõjutada USA valimisi oli Mooki sõnul „suud ammuli kukutav“.

Samal ajal kui Clinton püüdis taas kindlat pinda jalge alla saada, avaldati vabariiklaste kandidaadi Donald Trumpi kohta raportid, mis toovad esile tema sidemed Venemaaga.

Portaal Slate teatas, et Trumpi äril oli salajane arvutiserver, mis suhtles otse Vene pangaga. Sellele reageerides ütles Clintoni abi Jake Sullivan, et raport Trumpi organisatsiooni elektrooniliste sidemete kohta Moskva Alfa-Bankiga tõstatab „murettekitavaid küsimusi“ Trumpi sidemete kohta Venemaaga.

„Alfa-Banki ja Donald Trumpi, Trumpi kampaania või Trumpi organisatsiooni vahel ei ole seost,“ teatas pank oma avalduses. „Väide eri- või eraühenduse kohta on ilmselge vale.“

NBC News teatas, et FBI on läbi viinud esialgse uurimise Trumpi endise kampaaniamänedžeri Paul Manaforti väidetavate Venemaa-sidemete üle.

Manafort ütles, et tema ei olnud mingist juurdlusest teadlik ning temavastased väited on „poliitiline propaganda“, mida levitavad demokraadid.

Endine kõrgetasemeline korrakaitseametnik ütles NBC-le, et juurdlus ei vii kuhugi.

Päev varem süüdistas senati vähemuse (demokraatide) juht Harry Reid Comeyt „plahvatusohtlikul informatsioonil“ istumises murettekitavate sidemete kohta Trumpi kampaania ja Venemaa vahel.

Demokraadid on süüdistanud Comeyt ka ebaausas kallutatuses Clintoni vastu.

„Direktor Comey on see, kes avas selle ukse, tema on see, kes rikkus protokolli, kui ta andis informatsiooni juurdluse kohta enne, kui see oli lõpule viidud,“ ütles Mook. „Ta peab viivitamatult selgitama seda kõrvalekaldumist ja rakendama sama standardit Donald Trumpi kaastöötajatele, mida ta rakendas Hillary Clintonile.“

Teine valitsusametnik ütles, et Comey mure 7. oktoobri avalduse pärast oli rohkem tingitud küsimusest, kui tark on hakata teist riiki küberrünnakus süüdistama. See viiks kohe küsimusteni, mida peaks USA valitsus vastuseks tegema, teatas ametnik.

Ühisavalduses öeldi, et USA luurekogukond on kindel, et Venemaa valitsus juhtis hiljutisi demokraatide rahvuskomiteele kuuluvate e-kirjade ohtu seadmisi.

Et rahvuslik luuredirektor räägib kogu USA luurekogukonna, sealhulgas FBI nimel, tehti ühisavaldus põhimõtteliselt ka FBI nimel. Comey ei olnud eriarvamusel järelduse osas, et häkkimine on vastavuses Venemaa juhitud jõupingutuste meetodite ja motiividega ning et Venemaa kõige kõrgemad ametnikud võisid selle tegevuse heaks kiita, ütles teine ametnik.