Kümned tuhanded meeleavaldajad ummistasid kolmapäeval Caracase peatänava, karjudes „Demokraatia jah! Diktatuur ei!“. Teistes linnades toimusid politsei ja meeleavaldajate vahel kokkupõrked. Opositsiooniliidrid nimetasid kogu aktsiooni „Venezuela ülevõtmiseks“, vahendab Associated Press.

Politsei vahistas üle riigi vähemalt 140 inimest, teatas inimõiguste organisatsioon Foro Penal. Miranda osariigis lasti segastel asjaoludel üks politseinik maha ja veel kaks sai haavata.

„Maduro on näidanud, kui hirmul ta on selle ees, et inimesed ennast väljendavad,“ ütles opositsiooniliider Henrique Capriles.

Valimisametnikud blokeerisid eelmisel nädalal Maduro tagasikutsumiskampaania. Vastasseis eskaleerus teisipäeval, kui opositsiooni juhitav parlament hääletas Maduro kohtu alla andmise poolt, süüdistades teda sisuliselt riigipöördes.

Opositsiooni esindajad väitsid, et Maduro on sisuliselt loobunud presidendiametist, jättes oma töö hooletusse. Paljud venezuelalased süüdistavad teda riigi kolme numbriga mõõdetavas inflatsioonis, majanduse vabalanguses ning toidu-, ravimite ja muude esmatarbekaupade puuduses.

Opositsiooniliidrid lõpetasid kolmapäevase üleriikliku protestipäeva üleskutsega korraldada reedel üldstreik. Samuti ähvardasid nad marssida 3. novembril Caracase kesklinnas asuva presidendipalee juurde, kui valitsus ei muuda oma otsust presidendi tagandamiskatse kohta.

Opositsioonil on olnud keelatud presidendipalee ees meelt avaldada pärast seda, kui massimeeleavaldus seal kutsus 2002. aastal esile lühiajalise riigipöörde tollase presidendi Hugo Chávezi vastu.

Osariikide pealinnades kasutas politsei kolmapäeval pisargaasi ja toimusid kokkupõrked, milles said mitmed inimesed viga. Táchira osariigis lõhuti regionaalse valimisbüroo aknad ning selle sissepääsule kirjutati valitsusvastaseid hüüdlauseid.

Laialt levis video noormehest, kes karjus märulivarustuses sõdurile näkku: „Ma jään nälga! Kui sa kavatsed mind tulistada, sest ma olen näljane, tulista mind!“

Venezuela parlamendil ei ole õigust presidenti tagandada. See õigus on ülemkohtul, mis pole aga kunagi teinud ühtki otsust Maduro kahjuks.

Pühapäeval peaksid Kariibi mere Margarita saarel algama Vatikani ja teiste Lõuna-Ameerika valitsuste toetatud läbirääkimised. Opositsioon suurt lootust neile ei pane. Kuigi venezuelalased süüdistavad majanduskrahhis ülekaalukalt Madurot, on valitseval parteil kindel kontroll sõjaväe üle ning mingit huvi opositsioonile järeleandmiste tegemiseks pole üles näidatud.