Laevade Mustalt merelt Läänemerele toomine teeb NATO ärevaks, eriti seetõttu, et Kreml jättis sellest sammust avalikult teatamata, kommenteerivad analüütikud.

Bujan-M-klassi väikeseid suurtükilaevu ehk NATO nimetusega korvette jälgis eelmisel nädalal teel Põhjamerele Suurbritannia kuningliku mereväe sõjalaev. Maailma tähelepanu oli sel ajal keskendunud vananevale lennukikandjale Admiral Kuznetsovile ja selle saatelaevadele, mis seilasid vastassuunas Süüria pommitamiskampaaniaga ühinema.

USA mõttekoja Atlandi Nõukogu liige Ben Nimmo ütles, et Venemaa andis valeinformatsiooni kahe väiksema aluse sihtkoha kohta, öeldes eelmisel kuul, et need suunduvad Vahemerele. Tegelikult liiguvad laevad pärast peatusi Maltal ja Hispaanias, üllatus küll, Läänemerele, teatas Nimmo.

„Merel nagu Läänemeri, kus on juba niigi nii palju pingeid, on kahe kaugmaa tiibrakettidega relvastatud laevaga ringi uhkeldamine, kui ei ole sõnagi öeldud, mida nad hakkavad seal tegema, mõnevõrra häiriv,“ ütles Nimmo.

Laevad nimega Zeljonõi Dol ja Serpuhhov on relvastatud kaugmaa tiibrakettidega Kalibr, mis võivad kanda nii konventsionaalseid kui ka tuumalõhkepäid.