„Euroopa Liidu ees on probleem, mis tuleb lahendada,“ tõdes Schulz, viidates Valloonia eelmisel nädalal langetatud otsusele vabakaubanduslepe blokeerida ja jätkuvatele püüdlustele läbirääkimisi venitada.

Kriisikõnelusi Kanada ministriga nimetas Schulz konstruktiivseteks ja ütles, et ootab samasugust teotahet ka Valloonia piirkonna juhilt sotsiaaldemokraadist Paul Magnettelt.

Kanada kaubandusminister Chrystia Freeland osales reedel kriisikõnelustel Valloonia ametnikega, sh Magenttega, et veenda piirkonda kaubandusleppele viimaks oma toetust andma.

Kanadalannal tuli aga kõnelustelt lahkuda pettununa. „Euroopa Liit pole võimeline rahvusvahelist lepet saavutama,“ tõdes ta. „Mul on kahju, sest me panustasime sellesse tohutult aega.“

Magnette tunnistas täna, et kahetseb läbirääkimiste ebaõnnestumist ja avaldas lootust nende jätkumise üle. „Me ei jõudnud õigeks ajaks kokkuleppele ja ma kahetsen seda,“ lausus ta.

Euroopa Komisjon kavatses esialgse plaani kohaselt CETA allkirjastada 27. oktoobril, mil Euroopas Liidu tippkohtumisele pidi tulema Kanada peaminister Justin Trudeau.

Euroopa Liidu ja Kanada vabakaubanduslepe on seni kõige ambitsioonikam leping, mida blokil on õnnestunud kolmanda riigiga läbi rääkida. See annaks Euroopa Liidu ettevõtjatele võimaluse tegutseda Kanada ettevõtetega samades konkurentsitingimustes ja vastupidi ning kaotaks 99 protsenti tollimaksudest suures osas juba alates lepingu ajutisest kohaldamisest.

Vastaste sõnul võib CETA aga põhjustada töö-, sotsiaal-, keskkonna-, privaatsus- ja tarbijastandardite alanemist ning muuta avaliku sektori investorite rünnakutele vastuvõetavamaks.