Pärast viietunnist „keeruliseks“ nimetatud kohtumist ütles Ukraina president Petro Porošenko, et kokku lepiti teekaardi koostamises 2015. aasta Minski kokkulepete elluviimiseks, vahendab AFP.

„Praegusest kuni novembri lõpuni peame me heaks kiitma teekaardi. See hakkab olema kõigi Minski kokkulepete elluviimise dokument,“ ütles Porošenko pärast Berliinis toimunud kohtumist pressikonverentsil.

Merkel ütles teisel pressikonverentsil, et läbirääkimistel ei saavutatud imesid, kuid tehti edusamme niinimetatud teekaardi loomisel.

„On jäänud teha veel palju tööd,“ lisas Merkel.

Venemaa president Vladimir Putin, kes külastas pärast Ukraina konflikti algust esimest korda Berliini, rõhutas, et Minski kokkulepped on parim tee püsiva lahenduseni jõudmiseks.

Berliinis kokku lepitud teekaart vaieldakse selgemaks nelja riigi välisministrite vahel, teatasid riigijuhid.

„Tuleb austada Minski kokkulepete järjestikuseid samme,“ sõnas Prantsusmaa president François Hollande.

Ühe teravama probleemi - võimalike kohalike valimiste kohta mässuliste valduses oleval territooriumil – ütles Porošenko, et mingeid valimisi ei saa toimuda ilma välisriigi relvajõudude tingimusteta väljatõmbamiseta.

Ükski neljast kohtumisel osalenust ei oodanud Berliini kohtumiselt läbimurret, kuid Saksamaa ja Prantsusmaa olid väitnud, et tähtis on ka läbirääkimistelaua taha naasmine.

Putin jäi teekaardi üksikasjadest rääkides ebamääraseks, kuid kinnitas, et kõik olid Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusmissiooni rolli suurendamise poolt.

Porošenko sõnul tähendas see kokkulepet OSCE relvastatud missiooni saatmiseks Ida-Ukrainasse.

Putin kommenteeris veel, et läbirääkimised keskendusid suuresti julgeolekuküsimustele, kuid humanitaarteemadel kahjuks palju edu ei saavutatud.