Tuski sõnul on läbirääkimisi puudutav olukord üsna selge. EL-i poolne ülesanne on kaitsta EL-i kui terviku ja kõigi 27 liikmesriigi huve. Samuti jääda tingimusteta kindlaks EL-i alusleppe reeglitele ja põhiväärtustele. See puudutab muu hulgas ligipääsu ühisturule koos kõigi nelja vabadusega. Selles osas kompromisse ei tehta.

„Mis puutub Brexiti sisusse, siis see määratleti suuresti Ühendkuningriigis referendumikampaania ajal. Me kõik mäletame lubadusi, mis koondusid nõudmisse „võtta tagasi kontroll“. Nimelt „vabanemine“ Euroopa jurisdiktsiooni alt, „ei“ vabale liikumisele ja edasisele panustamisele EL-i eelarvesse. Sellel lähenemisel on kindlad tagajärjed nii Ühendkuningriigi valitsuse positsiooni jaoks kui ka kogu läbirääkimiste protsessile. Vaatamata võluloitsudele tähendab see de facto tahet lõdvendada radikaalselt suhteid EL-iga, mis kannab nime „kõva Brexit“,“ ütles Tusk.

Kõva Brexit tähendab sisserände piiramist EL-i riikidest, lahkumist EL-i siseturult ja kaubanduspiirangute kehtestamist Suurbritannia ja EL-i vahel.

Tuski sõnul on jõhker tõde, et Brexit on kaotus kõigi jaoks. Kellegi jaoks pole laual kooke, on ainult sool ja äädikas.

„Ja ma arvan, et on kasutu spekuleerida „pehme Brexiti“ üle kõigi nende põhjuste tõttu, mida ma mainisin. Need oleksid puhtalt teoreetilised spekulatsioonid. Minu arvates on ainus reaalne alternatiiv „kõvale Brexitile“ Brexiti puudumine," ütles Tusk.

Tusk väljendas kahetsust, et tema arvates ei ole olemas sellist tulemust, mis oleks kasulik mõlemale poolele. Jääb Ühendkuningriigi asjaks tulemust ja läbirääkimisi hinnata ning otsustada, kas Brexit on tõesti nende huvides.