„See, et nüüd on inimesi, kes ütlevad: „Noh, me mõistame karmilt hukka. Me tõesti pole nõus. Me peame neid kommentaare vastikuteks. Aga me toetame teda ikkagi. Me arvame ikkagi, et ta peaks olema president.“ See ei ole minu jaoks arusaadav,“ ütles Obama väliüritusel mitmele tuhandele inimesele, vahendab Washington Post.

„Nüüd kuulen ma siis inimesi ütlemas: „Noh, ma olen kristlane, nii et ma usun andeksandmisse, sest keegi pole täiuslik,““ jätkas Obama. „Noh, see on tõsi. Mina ei ole kindlasti mitte täiuslik … ja ka mina usun andestamisse ja lunastusse, aga see ei tähenda, et ma valiksin selle isiku presidendiks.“

Obama sõnul tahavad mõned vabariiklased korraga kahte asja.

„Ei saa korduvalt kellegi öeldut hukka mõista ja siis öelda: „Aga ma toetan teda ikkagi planeedi kõige mõjuvõimsamaks inimeseks saamisel,“ ja panna ta valitsema,“ jätkas Obama.

Mõni aeg pärast Obama kõne algust liikusid lava suunas noor mees ja naine, kes paljastasid T-särgid kirjaga „Bill Clinton on vägistaja“. Turvatöötajad juhatasid nad kiiresti minema.

Obama naljatas, et meeleavaldajad harjutasid tõsieluseriaali jaoks, viidates Trumpi kunagisele tõsielusarjale „Mantlipärija“.

Kui president kõnet jätkas, oli kuulda, kuidas keegi hüüdis: „Bill Clinton on vägistaja.“

„Nii töötab meie demokraatia. See on suurepärane,“ ütles Obama, kui suuresti teda toetav publik hakkas „buu“ karjuma.

Obama vastandas Hillary Clintoni kogemusi, oskusi ja maitsekust Trumpile, kellel pole tema sõnul temperamenti, hindamisoskust, teadmisi ega elementaarset ausust, mis presidendil peaks olema. See oli Obama sõnul nii juba enne, kui kuuldi Trumpi suhtumise kohta naistesse.

Obama kritiseeris ka Trumpi pühapäevases teledebatis kõlanud ähvardust Clinton eraviisilise e-postiserveri kasutamise pärast välisminister olles vangi panna.

Obama kutsus publikut üles 8. novembril valima minema, öeldes, et kaalul on tsiviliseeritus, austus naiste vastu, sallivus ja isegi demokraatia.

„Kui te tahate saata nendel valimistel sõnumit, tehke sellest kõlav sõnum: suruge tagasi rassismi ja naistevihkamise jõud,“ ütles Obama.