"Seda kuritegu on raske mõista nii ohvri kui kahtlustava lähedastel ja ka kogu PPA kollektiivil. Vastuseid, miks selle õhtu sündmused just nii lõppesid, otsivad praegu sisekontrollibüroo uurijad. Praeguseks on juhtunu uurimise käigus kindlaks tehtud see, et üks kahtlustatava kolleegidest võttis mehe korterist kaasa kaks karpi padruneid. See laskemoon ei olnud küll kuidagi kuriteoga seotud ja padrunite kodus hoidmine on lubatud, kuid kuna tegemist oli üliraskes kuriteos kahtlustatava koduga, siis mõistis see politseinik ise ka, et on kaotanud usalduse. Ta kirjutas lahkumisavalduse ja vabastati teenistusest," rääkis Põhja prefekt Kristian Jaani Delfile.

Põhja prefekt ütles ka, et hilisemad vestlused vahistatud politseiniku lähemate kolleegidega kinnitavad, et kiirreageerija eraelus oli keeruline periood ning et mees tarvitas vabadel päevadel pidevalt alkoholi.

"Selliseid ohumärke, mis viitaks, et ametnik võiks kuidagi äärmuslikult käituda, kolleegid ei märganud. Ka ei olnud politseiametnikul probleeme töökohustuste täitmisel," kinnitas Jaani.

Jaani sõnul on politseiniku töö kindlasti stressirohke, kuid üldjuhul on tööasjadest rääkimine inimestele lihtsam. Eraelulistest muredest, terviseprobleemidest või ka näiteks majanduslikust kitsikusest väga rääkida ei taheta ning seetõttu jäävad probleemid kolleegidele märkamatuks ning pinge kasvades võib inimene murduda. "Politsei sees püüame juurutada mõtteviisi, et muredest rääkimine või ohumärkide jagamine kolleegide poolt ei ole häbiasi ega kaebamine," rääkis politseijuht.

Vaimset tuge annavad seega politseinikele esmalt nende lähedased kolleegid ja vahetud juhid. See on n-ö esimene usaldusring. Igal inimesel PPAs on võimalik pöörduda ka kaplanite poole. Selleks ei pea end registreerima ega aega broneerima ning kaplani külastusest kuskile mingit märki maha ei jää.

"Sellega tagame inimeste usalduse ja suurema valmisoleku kaplanitega muresid arutada. Samuti läheb kaplan ise probleemide ilmnemisel üksuse juurde ning püüab meeskonnaliikmetega koos lahendusi leida. Lisaks kaplanite pakutavale hingeabile on kõigil PPA töötajatel võimalik tasuta pöörduda ka psühholoogi poole," rääkis Jaani.

Püüame juurutada mõtteviisi, et muredest rääkimine või ohumärkide jagamine kolleegide poolt ei ole häbiasi ega kaebamine.
Kristian Jaani

Kui PPA ametnike füüsilist tervist kontrollitakse iga kolme aasta tagant, siis regulaarne psühholoogi vastuvõtt on kohustuslik vaid kindla spetsiifilise tööga üksuste inimestele.

PPA-l on plaanis lähiajal suurendada ka kaplanaadi koosseisu, et "oma kaplan" oleks olemas kõigis prefektuurides. Samuti ollakse ellu kutsunud mitmeid projekte, et anda oma inimestele võimalusi töörutiinist välja tulla. Need projektid on eelkõige seotud tervislike eluviiside ja perede ühise tegevuse soodustamisega.

Prokuratuur: vahi all hoidmiseks on põhjused endiselt olemas

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressieisndaja Kaarel Kallas ütles Dlefile, et kuna kõnealune kriminaalasi on hetkel alles menetluses, ei ole praegu võimalik ajakirjandusega jagada täpset infot erinevate kogutud tõendite kohta, mida tulevikus uuritakse kohtus. Seega ei ole prokuratuuril võimalik avaldada kahtlustatava ning tunnistajate antud ütluste sisu. "Küll võime kinnitada, et kahtlustatava kolleegid on üle kuulatud," lisas Kallas.

Prokuratuur lisas ka, et taotles kahtlustatava vahistamist, kuna leidsime, et kahtlustatava käitumine on ettearvamatu ning prokuratuuri hinnangul ei saa välistada, et vabaduses viibides ei pane kahtlustatav toime uusi kuritegusid. Samuti leidis prokuratuur, et kahtlustatava puhul on olemas ka risk, et ta võib takistada kriminaalmenetluse läbiviimist. Need põhjused on prokuratuuri hinnangul olemas ka täna.

23. septembril kella 20.20 ajal sai politsei väljakutse Tallinnas Lasnamäel asuvasse kortermajja, mille trepikojast leidis maja elanik 41-aastase mehe kuulihaavaga surnukeha. Politseinikud pidasid sündmuskohal kahtlustatavana kinni 29-aastase mehe, kes töötas Põhja prefektuuris kiirreageerijana.

"Pidasime 29-aastase politseiametniku kinni kahtlustatavana tapmises. Kinni peetud politseiametnik elab majas, mille trepikojast surnukeha leiti, ning politseiniku teenistusrelv oli sündmuskohal," ütles Põhja prefekt Kristian Jaani toona ja lisas, et kahtlustatav ei olnud täitmas tööülesandeid.

Kriminaalmenetlust viib läbi PPA sisekontrollibüroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur. Süüdimõistmisel võib politseinikku oodata 6-15 aastat reaalset vangistust.