ÜRO teatel on aset leidmas humanitaarkatastroof, millist ei ole Süüria ränga viieaastase kodusõja kestel veel nähtud. Moskva ja Damaskus viivad Aleppos läbi pealetungi linna mässuliste käes oleva osa vallutamiseks pärast relvarahu nurjumist eelmisel nädalal.

USA välisminister John Kerry pidas reedel juba kolmandat päeva järjest telefonivestluse oma Venemaa ametivenna Sergei Lavroviga, kelle sõnul on Moskva valmis kaaluma eri lahendusi olukorra normaliseerimiseks Aleppos. Kerry tunnistas, et uue vaherahu tingimuste kokkuleppimisest ollakse veel kaugel.

Izvestija teatel maandus reedel Süürias Hmeymimi sõjaväebaasis mitu Su24 ja Su34 ründelennukit, et jätkata senisest intensiivsemalt sõjalist operatsooni mässuliste vastu. Venemaa keeldus ajalehe väidet kinnitamast.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov rõhutas pressikonverentsil pelgalt, et Venemaa õhurünnakute eesmärk on vältida terrorirorganisatsioonide nagu al-Qaida ja Islamiriik võimuletulekut Süürias.

Opositsiooniline Süüria inimõiguste vaatluskeskus, mis tegeleb kodusõjasündmuste jälgimisega, teatas sel nädalal, et Vene õhurünnakud on aasta jooksul tapnud üle 9000 inimese.

Venemaa alustas õhurünnakuid Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägede toetuseks eelmise aasta 30. septembril ning need on kallutanud jõudude tasakaalu Assadi kasuks.

Kolmapäeval pommitati Aleppo idaosas kaht suuremat haiglat, mida ÜRO peasekretär Ban Ki-moon nimetas sõjakuriteoks.