„Me teame, et kui nad annavad EL-ile ettekäände, on praegu vähemalt viis riiki, kes tahavad öelda „Me tahame välja“,“ ütles Biden välissuhete nõukogus New Yorgis, vahendab Reuters.

Euroopa kehtestas sanktsioonid pärast seda, kui Venemaa annekteeris 2014. aastal Krimmi.

USA ja teiste lääneriikide abi vastu on Ukraina lubanud reforme, kuid need on takerdunud.

Biden ütles, et on veetnud pärast kriisi algust Ukraina juhtidega telefoni teel vesteldes 2-3 tundi nädalas ja kutsunud neid reformidega järjekindel olema. Samas on avaldatud Saksamaale, Prantsusmaale ja Itaaliale survet, et need sanktsioonidele kindlaks jääksid.

„Euroopas on vastupandamatu soov öelda: „Hei, enne [Porošenko] presidendiks saamist oli see niikuinii Venemaa oma. Neil oli seal marionett. Mis vahet seal on? Mida põrgut seal vahet on? Miks te sunnite meid nendes sanktsioonides osalema?““ rääkis Biden.

Märkides, et Euroopas valitseb pärast Brexiti-referendumit ja Süüria rändekriisi eneses kahtlemise kriis, ütles Biden, et on hoiatanud Ukraina presidenti Petro Porošenkot, et viimane kindlustaks, et Minski kokkulepete nurjumises ei süüdistataks Ukrainat.

„Te peate aru saama: kõik on valmis ohvrit süüdistama ja teil oleks parem ennast sirgeks ajada ja otse lennata,“ on Biden enese sõnul ukrainlastele öelnud.