Nagu Delfi kahe nädala eest kirjutas, käskis Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker asepresident Andrus Ansipi ja digiteenuste voliniku Günther Oettingeri juhtimisel koostatud rändlustasude eeskirjade ettepaneku ümber teha.

Junckerile ei meeldinud dokumendis kehtestatud piirmäär, mille järgi oleksid telekomiteenuste tarbijad lisatasude maksmisest vabastatud kokku ainult 90 päeval aastas. Kolmapäevaks said volinikud valmis uue ettepanekuga, kus sellist piirangut enam ette ei nähta. Seega – kui eeskirjad sellisel kujul läbi lähevad, võime varsti igas euroliidu riigis rahulikult helistada ja telefoniga veebis käia, ilma kohalikud teenusepakkujad saaks selle pealt lisatasusid nõuda.

Autorid märgivad samas, et rahuldava lahenduse leidis ka telekomiettevõtjate mure, et tarbijad võivad uusi õigusi kuritarvitama hakata. Projektis öeldakse, et kui tarbija käitumine paistab kahtlane, võib ettevõtja talle ikkagi kindlaksmääratud lisatasusid kehtestada, andes sellest eelnevalt teada.

Kahtlaseks käitumiseks loetakse näiteks see, kui kasutaja kodumaal telefoni praktiliselt ei kasuta, aga välismaal käies tema teenusekasutus järsult tõuseb. Või kui kindlat SIM-kaarti kasutatakse peamiselt või üksnes välismaal helistamiseks. Või kui sama kasutaja tarvitab välismaal viibides järjest erinevaid SIM-kaarte. See kõik viitab kulude ebaausale optimeerimisele.

Lisaks võib ettevõtja lisatasusid kehtestada äärmuslikel juhtudel, kui ta suudab kohalikele ametiasutustele tõestada, et rändlustasudest loobumine kahjustab märkimisväärselt tema ärimudelit.

Erandlikel juhtudel lubatud lisatasu on siiski küllalt pisike – maksimaalselt neli eurosenti kõneminutilt, 1 sent SMS-ilt ja 0,85 senti ühelt megabaidilt.

„Me peame tagama kõikjal Euroopas asuvatele tarbijatele madalad hinnad, et nad saaksid uusi mobiiliteenuseid täies ulatuses kasutada,“ märkis Ansip kolmapäevases pressiteates. „Euroopa tarbijad ei lepiks teistsuguse olukorraga."

Eesti mobiilituru operaatorid on hoiatanud, et eeskirjade vastuvõtmisel meie tarbija jaoks koduste mobiiliteenuste hind siiski pigem tõuseb, kuna hinnad on meil praegu madalamad kui mujal Euroopas.