„Nad on lähenenud sõduritele turismiatraktsioonide juures ja hakanud süütult küsima, kas nad võivad silte inglise keelde tõlkida,“ rääkis Rootsi kaitseväe Gotlandi grupi ülem kolonelleitnant Hans Håkansson ajalehe Expressen vahendusel.

Eelmisel nädalal teatati üllatuslikult Rootsi kaitseväe alalise kohaloleku taastamisest Gotlandil ning nüüd on sõdurid kohal, et jääda.

Otsusele eelnes kaks õppust, niinimetatud valmisolekukontrolli Gotlandil, millel osalesid amfiibrügement ja Skaraborgi rügemendi operatiivreserv.

Siis märgati venelaste kasvanud aktiivsust Gotlandil. Håkansson kinnitas seda.

„Ma olen ise võinud konstateerida ja ma olen kuulnud kodukaitsjatelt, et sõduritele on lähenenud välismaa numbritega autod välismaalastest isikutega,“ ütles Håkansson.

Küsimusele, kas mingit rahvust on rohkem märgata, vastas Håkansson: „Jah, need on venelased.“

Veel küsis Expressen Håkanssonilt, kas sõduritele on lähenenud eranditult vene isikud.

„Nende raportite järgi, mis ma olen saanud, on need ainult venelased,“ vastas Håkansson.

Teisipäeval teatati kahtlustatava Vene spionaaži kasvust ka Põhja-Rootsis. Teadete kohaselt on Rootsi kaitsevägi oma töötajaid hoiatanud.

Viimastel nädalatel on aga Gotlandil registreeritud mitmeid juhtumeid, kui kahtlustatavad Vene spioonid on kontakteerunud sõduritega kõigist seal paiknevatest üksustest.

Märgatud on selget mustrit.

„Nad on lähenenud sõduritele turismiatraktsioonide juures ja hakanud süütult küsima, kas nad saavad silte inglise keelde tõlkida. Seejärel on nad kiiresti üle läinud küsimusele, millisesse üksusesse sõdurid kuuluvad ja mida nad seal teevad,“ rääkis Håkansson.

Håkansson spekuleerib, et kogu selle tegevuse varjamatuse tõttu (Vene numbritega autod) võib tegemist olla sõnumi saatmisega, et venelased teavad, mida rootslased teevad ja hoiavad neil silma peal.