Montréalis toimunud läbirääkimised keskendusid ülemaailmsele turupõhisele meetmele (GMBM), mida on arutatud alates 2012. aastast, kui Euroopa Liit otsustas oma enda lennunduse saastekvootide kauplemissüsteemi seisma panna, vahendab EurActiv.

Euroopa Liit kavatses algselt kehtestada kauplemissüsteemi kõigile lendudele, mis maanduvad või stardivad Euroopa Liidus, kuid külmutas skeemi rahvusvahelistele lendudele kuni selle aasta 31. detsembrini, et anda ICAO-le võimalus jõuda ülemaailmsele kokkuleppele.

Euroopa Parlamendi liikmed kuulsid aga märkimisväärsetest järeleandmistest, mida Euroopa Liit Hololei sõnul nüüd kaalub rahvusvahelise kokkuleppeni jõudmiseks ICAO järgmisel peaassambleel, mis algab 27. septembril.

Roheliste esindaja Hollandist Bas Eickhout teatas, et on Euroopa Komisjoni ilmsest valmidusest järeleandmisi teha šokeeritud.

„Kas teid on Montréalis ajupestud? See kõlab nagu annaks EL ära kõik, mille eest me seisime. /…/ See on tõesti vastuvõetamatu,“ ütles Eickhout.

Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Hololei kinnitas Euroopa Parlamendi liikmetele, et Euroopa Liit peab läbirääkimisi parima võimaliku tulemuse saavutamiseks.