Terasest tara, mille rajamist sel nädalal juba alustati, läheb maksumaksjatele maksma enam kui neli miljonit Norra krooni ehk pea pool miljonit eurot, märgib sealse rahvusringhäälingu uudistekanal NRK.

Norra piirivalveteenistuse juht Stein Kristian Hansen ütles NRK-le, et tara näol on tegemist pelgalt julgeolekupiirdega, mille vajalikkus tuli ilmsiks pärast seda, kui mullu ületas piiri hinnanguliselt 5500 Lähis-Ida päritolu põgenikku.

Otsus, mis vaatlejate sõnul näitab ühiskondliku suhtumise muutust sisserändajatesse ja varjupaigataotlejatesse, tekitas aga protesti inimõiguslastes ja poliitilises opositsioonis.

„Ma ei näe tara järele vajadust,“ kritiseeris lähedalasuva Sør-Varangeri omavalitsuse juht Rune Rafaelsen valitsuse otsust. “Norra on rahuriik... Ja ühtlasi ei ole see kasulik ka suhetes Venemaaga,” muretses Töölispartei poliitik.

Justiitsministri asetäitja Ove Vanebo kaitses aga otsust, öeldes, et tara rajamine on vastutustundlik käik. Progressipartei poliitiku sõnul tuleb Norral nimelt tagada julgeolek Schengeni välispiiridel. “See on meie kohustus teiste Euroopa riikide ees. Kogu valitsus seisab üksmeelselt selle otsuse taga,” sõnas Vanebo.