Delfi kirjutas juba suvel, et Kanada uuriva ajakirjanduse lipulaev ehk saade "Viies võim" (Fifth Estate) võtnud nõuks põhjalikult uurida väliseestlase Reet Jürvetsoni mõrva tagamaid. Ajakirjandusliku uurimise lõpptulemusena läheb tänavu oktoobris eetrisse pikk dokumentaalfilm.

Nüüd on aga Kanada ajakirjanduse vältel saatetegijatel õnnestunud teada saada, et LA politseil on olemas juhtlõng, mille nad plaanivad tuleval nädalal avalikustada, vahendab Kanada telekanal CBC.

Mäletatavasti lahkus Jürvetson enne oma surma 1969. aastal Kanadast LA-sse, et kohtuda seal montreallasega nimega Jean. Mees olevat näinud välja nagu ansambli "The Doors" kuulus laulja Jim Morrison.

Paar nädalat hiljem sai tema parim sõbranna Gilda Green postkaardi, kus Reet ütles, et ta on väga õnnelik. Saade on ka avalikustanud sellest väidetavast mehest fotoroboti.

Juhtumi uurimist juhtiv detektiiv Lou Rivera ütles intervjuus "Viienda võimu" saatejuhile Bob McKeownile, et pildil olev mees on juhtumi keskmes.

"Meie küsimus on, et kes ta on? Kus ta elas? Miks ta ei teatatnud naise kadumisest?"

"See võib kõik olla ka lihtsalt süütu inimene, kes lihtsalt kaotas naisega kontakti, kuid me kindlasti tahaksime taasluua need sammud, eriti tema surnukeha leidmise päeval," rääkis Rivera.

Reeda parim sõber Gilda Green rääkis eksklusiivintervjuus saatele, et ta sai Reedalt 1969. aasta sügisel postkaardi, kuid hiljem temast kunagi enam ei kuulnud. Samas tõdes naine, et nägi sellesama Jeani-nimelise mehe sõpra (kelle nimi oli samuti Jean) 1970. aasta kevadel Montrealis.

"Ma läksin otse tema juurde ja hakkasin rääkima ning küsisin Reeda kohta. Ta ütles: "Oh jah, ta oli meiega paar nädalat ja siis ta lahkus omapäi, kuid kõik on korras, ta oli õnnelik"," meenutas Green.

Jeani-nimeline mees väidetavalt ei teadnud, kuhu Reet peale tema külastamist LA-s suundus.

Koostöös saatega koostatigi kaks fotorobotit: üks Jeanist nr. 1 ehk mehest, kellega Green kohtus 1970. aasta kevadel ja teine Jeanist nr. 2 ehk mehest, kellega Reet läks 1969. aastal LA-sse kohtuma.

Terve suve väldanud ajakirjanudslik uurimine on aga toonud veelgi põnevaid vihjeid. Näiteks võib saate ainult selle juhtumi uurimiseks loodud teemalehelt leida näiteks infot, et Reet lasi enne kadumist teha endale röntgenuuringu, et ta käis vahetult enne surma väidetavalt Torontos või et ta jättis millegipärast minemata venna juurde Arizonasse.

Los Angelese politsei tegi hiljuti kindlaks naise, kelle ligi 150 noahoobiga surnukeha leiti 1969. aastal kurikuulsa Mansoni Perekonna nimelise sekti tegutsemispaiga lähedusest.

Selgus, et tegemist on Rootsis sõjapõgenike perekonnas sündinud Eesti juurtega Reet Jürvetsoniga, kelle vend Tõnu Jürvetson oli Konstantin Pätsi venna Voldemari tütrepoeg.