1. Rohkem naisi kui mehi

Eestis elab rohkem naisi kui mehi. Iga 100 naise kohta on Eestis 84 meest. Selle suhtega jääb Eesti alla pelgalt 50 000 elanikuga Põhja-Mariaanidele (Ameerika Ühendriikidega assotsieerunud riik Vaikse ookeani lääneosas Hawaii ja Filipiinide vahel – toim). Ajaleht toob ühe põhjusena välja asjaolu, et keskmine Eesti naine elab 10 aastat kauem kui keskmine Eesti mees.

2. Olümpiamängudel edukad

Olümpiamägudel on Eesti olnud edukas ja miljoni elanku kohta on riigil suisa 25,5 medalit (arvestamata tänavusi olümpiamänge -toim). Seda skoori suudab ületada kõigest seitse maailma riiki. Ühtlasi on Eesti üks 51 riigist, mida külastab igal aastal rohkem turiste kui on riigis elanikke.

3. Eestlased armastavad naisekandmist

Eestlastele meeldib harrastada naisekandmist. Kuigi spordiala on pärit Soomest, õnnestus eestlastel aastatel 1998-2008 naisekandmise maailmameistrivõitlustel tulla 11 aastat järjest võitjateks. Kõige populaarseimat naisekandmistehnikat tuntakse ühtlasi kui naisekandmist eesti stiilis.

4. Ja kiikumist

Eestlastele meeldib kiikuda, mistõttu 90ndatel mõtles eestlane Ado Kosk välja uue spordiala – kiikingu, kus inimene paneb kiige järjest suureneva amplituudiga võnkuma, kuni teeb sellega ringi ümber võlli.

5. Ruumi on

Eesti on üks väiksema elanikonna tihedusega riike Euroopas. Asutustihedus on Eestis 28,4 inimest ruutkilomeetri kohta, millega jääb riik alla pelgalt Soomele, Rootsile, Venemaale ja Norrale. Samuti on Eesti oma 1,3 miljoni elanikuga Euroopa Liidu üks väiksema elanikkonnaga riike.

6. Saari ka

Eestil on Läänemeres 2222 saart ja laidu. Seda on palju, aga siiski oluliselt vähem kui naaberriigil Soomel, millel on teadaolevalt 179 000 saart.

7. Traagiline lähiajalugu

Eesti kaotas Teises maailmasõja ajal 7,3% kogu rahvastikust – rohkem kui peaaegu ükski teine Euroopa riik (eranditeks Poola, Leedu ja Läti). Veel 10 protsenti eestlastest küüditati teise ilmasõja ajal ja selle järel Nõukogude Liidu sunnitöölaagritesse Venemaal.

8. Tasuta ühistransport

Eesti pealinna Tallinna elanikel ei tule ühistranspordi sõitude eest sentigi tasuda.

9. Tasane maa

Eesti (ja ühtlasi Baltimaade) kõrgeim punkt asub Haanja kõrgustikul. Suure Munamäe kõrguseks on aga kõigest 318 meetrit.

10. Eestlased armastavad laulda

Eesti iseseisvuse taastamiseni viivaid sündmusi nimetatakse laulvaks revolutsiooniks, mis viitab rahvuslikele massimeeleavaldustele aastatel 1988-1991, mil tähtsal kohal oli isamaaliste laulude ühislaulmine.

11. Skaipimine

Eestlased olid Skype loomise taga ja 44% rakenduse töötajatest paikneb Tallinnas või Tartus. Tallinnat nimetatakse vahel ka Euroopa Silicon Valleyks, kuna idufirmade (start-up) loomine on Eestis populaarne.

12. Kultuuripaik

Eestil on maailmapärandi nimekirjas kaks kannet. Ajalooline Tallinna vanalinn on laialdaselt tuntud oma hästi säilinud keskaegsete tunnuste poolest. Samas teisest maailmapärandi nimekirjas olevast paigast ei teata tavaliselt midagi. Selleks on Põhja-Norrast Musta mereni ulatuv Struve geodeetiline kaar, mille eesmärgiks oli 19. sajandil määrata kindlaks maakera kuju ja suurus.

13. Kõrge kirjaoskus

Eesti on üks kõrgeima kirjaoskustasemega riike maailmas – 99,8% Eesti täiskasvanutest oskab kirjutada. Ainult Lätis on see number suurem.

14. Rahvaarv langeb

Eesti rahvaarv on aastate jooksul oluliselt langenud. Kui aastal 1989 elas Eestis 1,57 miljonit inimest. siis 2016. aastal pelgalt hinnanguliselt 1,31 miljonit, mida on 19,2 protsenti vähem.

15. Eestlased valivad internetis

Eesti oli maailma esimene riik, kus hakati kasutama elektroonilist hääletamist – seda esimest korda juba 2005. aasta kohalike omavalitsuste valimistel.

16. Eesti kroon

Enne euro kasutuselevõtmist oli Eesti ametlikuks valuutaks kroon.

17. Eestlased ei käi kirikus

Avaliku arvamuse küsitluste kohaselt on Eesti maailma kõige usuleigem riik. Kõigest 16 protsenti vastanutest ütles, et religioon on nende jaoks oluline. Usku pidas enda jaoks samasuguse uuringu kohaselt oluliseks 27 protsenti brittidest, 65 protsenti ameeriklastest ja 100 protsenti indoneeslastest.

18. Kuigi...

Ruhnu saarel asuva kiriku näol on tegemist Eesti vanima tänaseni säilinud puithoonega. Püha Magdaleena kirik ehitati saarele aastal 1644.

19. Ja...

Tallinnas asuv Oleviste kirik oli aastatel 1549-1625 väidetavalt oma toona 159 meetriga (tänapäeval 123 meetrit -toim) maailma kõige kõrgem hoone.

20. Eestlased armastavad malet

Eesti mees Paul Keres oli aastatel 1930-1960 maailmakuulus male suurmeister. Eesti maletaja matustele 1975. aastal tuli enam kui 100 000 inimest, mida on pea 10% kogu Eesti rahvastikust.

21. Roheline maa

52% Eestimaast katab mets, millega see on üks Euroopa rohelisemaid riike.

22. Kruiisisihtmaa

Igal aastal külastab Tallinnat hinnanguliselt 1,5 miljonit turisti, kellest enam kui 50% jõuab linna kruiisilaevaga.

23. Metsik maa

Soomaa rahvuspark on üks Eesti paiku, mida külastada. Üks tuntumaid Soomaa vaatamisväärsusi on nn viies aastaeg ehk suurvesi, mil maastikuga saab tutvuda, kasutades kanuud või süstat. Soomaal võib kohta ka kõiksugu metsloomi.

24. Vähe suurlinnu

Ainult kolmes linnas – Tallinn, Tartu ja Narva – on rahvaarv suurem kui 50 000.

25. Ja kangelased räägivad siilidega

Eesti rahva eepos on Kalevipoeg. See räägib loo hiiglasemõõtu kangelasest, kes viskab kive ja kõneleb siilidega.