Alates konflikti algusest 2011. aastal on Süürias vangistuses surnud hinnanguliselt üle 17 700 inimese, mis tähendab keskmiselt üle 300 kuus, teatas Amnesty oma raportis, vahendab AFP.

Kõik, keda peetakse valitsuse vastaseks, on meelevaldse vangistamise, piinamise, kadumise ja surma ohus, teatab Amnesty.

Raport põhineb Amnesty teatel intervjuudel 65 piinamise üle elanud inimesega, kes on enamasti tsiviilisikud, kes kirjeldasid õõvastavat kohtlemist ja ebainimlikke tingimusi luureagentuuri kinnipidamiskeskustes ja Saydnaya sõjaväevanglas Damaskuse lähedal.

Enamik intervjueeritutest oli pealtnägijaks vähemalt ühele, kui mitte mitmele surmale vangistuses.

Kinnipeetavaid pekstakse vanglasse saabumisel sageli ja seda nimetatakse „vastuvõtupeoks“.

„Nad pidid meid murdma, nad kohtlesid meid nagu loomi. Nad tahtsid, et inimesed oleksid nii ebainimlikud kui võimalik,“ ütles endine vang Samer, kes peeti kinni, kui ta transportis humanitaarabi. „Ma ei näinud kedagi suremas, aga ma nägin verd, see oli nagu jõgi.“

Pärast meeleavaldustest osavõtmist 2012. aastal vahistatud tollal 17-aastane keskkooliõpilane olnud Omar S. ütles, et vangidelt küsiti saabudes, kas nad on haiged.

„Tundus, et eesmärk oli surm, mingi loodusliku valiku vorm – saada nõrkadest lahti kohe, kui nad saabuvad,“ ütles Omar. „Kõigepealt küsisid nad mu sõbralt ja ta ütles: „Jah, mul on hingamisprobleemid – mul on astma.“ Nad hakkasid teda peksma, kuni ta suri, sealsamas minu ees.“

Amnesty teatas, et on dokumenteerinud nii meeste kui ka naiste vägistamist ja nende vastast seksuaalset vägivalda.

Demokraatiameelne aktivist Said rääkis, et ta riputati üht kätt pidi üles ja tal seoti silmad kinni.

„Kui ma rippusin … kasutasid nad elektrišokinuia minu peenise vastu. Siis võtsid nad elektrišokiseadme, torkasid selle minu pärakusse ja lülitasid sisse. See oli mu esimene vägistamiskogemus. Siis nõudis üks valvuritest, et minu nägu sidemest vabastataks ja ma nägin seal oma isa. Ta oli kõike seda pealt näinud.“

Ligipääs toidule, veele ja hügieeni eest hoolitsemisele on režiimi vanglates tihti väga piiratud ning levivad erinevad parasiidid, muu hulgas sügelised ja täid.

Amnesty kutsus maailma suurriike, eriti Venemaad ja USA-d avaldama Süüria võimudele ja relvarühmitustele survet, et nad lõpetaksid piinamise ja muu väärkohtlemise.