Valls ütles, et burkiini kandmine ei ole kooskõlas Prantsusmaa ja vabariigi väärtustega ning ta toetab linnapäid, kes selle keelavad, kui see on ühiskonna huvides, vahendab The Local.

Burkiinikeelu kavatses teisipäeval kehtestada Edela-Prantsusmaa kuurortlinna Leucate’i linnapea Michel Py. Ligipääs avalikele randadele keelatakse kõigil isikutel, kes ei ole korralikult riietatud, ei austa moraalset käitumist ning sekularismi, hügieeni ja veeohutust. „Nende põhimõtetega seotud ujumisriiete kandmine on samuti keelatud,“ öeldakse otsuses. Leucate asub Vahemere rannikul 35 kilomeetri kaugusel Perpignanist.

Põhja-Prantsusmaa Pas-de-Calais’ departemangus La Manche’i väina ääres asuva Oye-Plage’i linnapea ütles teisipäeval, et astub samuti samme burkiini keelustamiseks pärast seda, kui nägi pühapäeval rannas üht naist kandmas täielikku keepi ja kindaid ning kaetud olid ka tema nägu ja silmad.

Lähedalasuvas kõrgklassi kuurordis Le Touquet’s teatas linnapea ja parlamendi liige Daniel Fasquelle, et kehtestab lähipäevil samuti burkiinikeelu.

Korsika saarel asuvast Sisco linnast sai pühapäeval kolmas burkiinikeelu kehtestaja pärast kaklust kohalike ja põhja-aafriklaste vahel, milles sai viis inimest vigastada. Pealtnägija sõnul puhkes vägivald sellest, et turistid tegid burkiinides ujuvatest naistest pilte.

Esimene burkiinikeeld kehtestati Cannes’i lähedal Mandelieu-la-Napoule’is juba 2013. aasta juulis.

Cannes’i linnapea David Lisnard ütles, et allkirjastas burkiinikeelu austusest heade kommete ja sekularismi vastu, mis on Prantsuse Vabariigi aluspõhimõte.

Villeneuve-Loubet’ linnapea Lionnel Luca teatas aga, et täielikult riietatuna ujumine on vastuvõetamatu hügieenilistel põhjustel.

Mõned väidavad, et burkiinikeelud on populistlikud, rikuvad inimõigusi ja tekitavad ilmselt pingeid.

Peaminister Valls ütles kolmapäeval avaldatud intervjuus ajalehele La Provence, et toetab keeldu.

„Ma mõistan linnapäid, kes sellel pingete ajajärgul reageerivad lahendusi otsides, vältides avaliku korra rikkumisi,“ ütles Valls. „Seetõttu toetan ma neid, kes on vastu võtnud otsused, kui neid on ajendanud tahe õhutada inimesi elama koos, mitte kõrvalised poliitilised motiivid. Randu, nagu kõiki avalikke kohti, tuleb kaitsta religioossete nõudmiste eest. Burkiini ei ole uut liiki ujumisriietus, mood. See on poliitilise projekti väljendus, ühiskonnavastane, mis põhineb märkimisväärses osas naiste orjastamisel.“

Valls välistas siiski üleriikliku seaduse burkiinide vastu võitlemiseks, öeldes, et üleüldised reeglid riietuse ettekirjutamiseks ei saa olla lahendus.