Venemaa on paigutanud täiendavad sõjalised jõud ja süsteemid Ukraina põhja-, ida- ja lõunapiiridele. Venemaa sõjaline tegevus Ukraina ümber on alates 2016. aasta maist, kui kaitseminister Sergei Šoigu teatas kolme uue diviisi moodustamisest Lääne ja Lõuna sõjaväeringkonnas, lisandunud.

Praegune kriis eskaleerus pärast 8. augustit, kui Venemaa süüdistas Ukraina erivägesid katses Krimmi sisse imbuda. Venemaa on kasutanud seda süüdistust vägede kiireks koondamiseks poolsaarel ja Donbassi separatistlikes piirkondades.

Viiepäevase perioodi jooksul 7.-12. augustil paigutas Venemaa kohale täiendavad mereväe- ja õhujõudude üksused, maaväed ja sõjatehnika ning 12. augustil õhutõrjesüsteemi S-400. Samuti korraldas Venemaa provokatiivsed õppused Transnistrias Ukraina läänepiiril.

Need uued vägede kohalepaigutamised kujutavad endast Venemaa jõu kasutamise võimekuse suurendamist ning võivad anda märku ettevalmistustest ulatuslikuks sõjaliseks konfliktiks. Vene jõudude praegune paigutus võimaldab ähvardada või viia läbi sõjalisi operatsioone Ukrainas erinevatest suundadest, suurendades Ukraina haavatavust Venemaa või Venemaa toetatud separatistide jõudude suhtes.

Seetõttu sunnib see Ukraina sõjaväge jagama oma jõude, et seista vastu mitmetele ohtudele. Ennustatavalt on see esile kutsunud Ukraina sõjaväe häireseisundisse viimise ja mobilisatsiooni, mis paneb surve alla Ukraina finantsid ja sõjalise võimekuse ning võib veelgi nõrgestada Ukraina habrast poliitilist olukorda.