Enne ja pärast valimisi on Duterte korduvalt rõhutanud, et narkodiilereid ja teisi kurjategijaid tapvatel isikutel pole tarvis karistust karta. Vastavalt omakohtu seaduspäradele otsustavad tapjad ise, kes on kurjategija ja kes mitte.

Sadadest juhtumitest on Filipiinide ja maailma meedia erilise tähelepanu alla sattunud Michael Siaroni tapmine, kelle laiba kohal leinavast lesest 23. juulil tehtud pilt ilmus ajalehes Inquirer ja hakkas siis internetis kulutulena levima.

Mahalastud mehe kõrvale jäeti silt kirjaga „Narkodiiler.“ Elukaaslane Jennilyn Olayres aga väidab, et ehkki 29-aastane Siaron tarvitas narkootikume, polnud ta ise narkoäriga seotud – muidu poleks pere elanud vaesuses. Selle asemel elatas mees end jalgrattatakso sõitmise ning juhutöödega. Ka surmaööl läks Siaron taksot sõitma, kinnitab Olayres.

Muide olevat Siaron sarnaselt paljudele teistele vaestele hääletanud maikuus Duterte poolt, lootes, et uus president teeb kuritegevusele riigis lõpu. Inquirer märgib, et selle asemel sai Siaronist statistika – samal päeval lasti Manilas maha veel viis inimest.

Fotost tekkinud kõmu kommenteeris ka president, kelle sõnul püüab Olayres sääsest elevanti teha. „Sind kujutatakse ajalehes nagu neitsi Maarjat Jeesuse laiba kohal kummardamas,“ ironiseeris Duterte. „Draama missugune.“

Teisipäeval hoiatas Duterte teda kritiseerinud Filipiinide ülemkohust, et kui tema narkovastast sõda peatada püütakse, kuulutab ta välja sõjaseisukorra.