„Peame rääkima valdkondadest, kus presidendil on sõnaõigus: välispoliitikast, julgeolekupoliitikast, Euroopa Liidu tulevikust ja laiemast ühiskonna sidususest. Milline on kandidaatide hinnangul tuleviku Eesti,“ ütles Rõivas.

Mailis Repsi plaani teha lähedasemat koostööd Venemaaga, laidab peaminister maha. „Mailis Repsi tunnetus välispoliitikas selles valdkonnas ei ühti Euroopa Liidu omaga. Euroopa Liit ja USA on öelnud ühemõtteliselt, et kuni Venemaa käitub agressorina, on välistatud nii sõjaline kui poliitiline koostöö. See hetk, millal me hakkame sulgema silmi agressori käitumise ees, see hetk mil me ignoreerime iseseisva riigi sekkumist, on hetk, kus me panema ise oma iseseisvuse turule. Ja seda ei soovi mina enam kunagi Eesti ajaloos näha, “ ütles Rõivas.

Erakondade erinevad vaated julgeolekuplaanides muudavad koostöö tegemise ja kompromisside leidmise keeruliseks. „Mina ei aktsepteeri, kui Eesti juhtivad poliitikud kohtuvad sõbralikus õhustikus Süüria juhi Bashar al-Assadiga, kes on otseselt vastutatav sadade tuhandete inimeste surma ja rändekriisi eest,“ sõnas Rõivas.

Paljud poliitikud on süüdistanud Reformierakonda presidendikandidaadi valimisega venitamises ning põhjendanud seda Rõivase suutmatusega erakonda juhtida. Sellega peaminister ei nõustu. „Nende töö ongi meid süüdistada. Reformierakond ei ole oma seisukoha ütlemises üldse mitte viimane. Nüüd peavad teised erakonnad otsustama, kas toetavad meie kandidaati või jäävad omade juurde,“ ütles ta.