„Kui te vaatasite ta abikaasat, siis ta lihtsalt seisis seal,“ seletas Trump. „Ta ei öelnud midagi. Tal tõenäoliselt… võib-olla ei lubatud tal midagi öelda. Öelge, kuidas oli.“

„Ma arvan, et ka mina olen ohverdanud palju,“ ütles miljonärist kinnisvaramogul usutluses telekanalile ABC, märkides, et annetas sõjaveteranidele „mitu miljonit dollarit“. Tasub aga tähelepanu juhtida, et annetuse tegi Trump alles pärast seda, kui ajaleht Washington Post paljastas, et ta valetas summade kohta, kui rääkis kuude jooksul miljonite annetamisest sõjaveteranidele.

Trumpi kommentaar põhjustas tohutu pahameeletormi, mistõttu juba laupäeva õhtul avaldas tema kampaania vastupidise avalduse, kiites Humayun Khani, kes „oli sõjakangelane, kes tegi oma riigi turvalisuse nimel suurima ohverduse“.

Sõjakangelase ema ütles reedel, päev enne Trumpi avaldust, usutluses telekanalile MSNBC, et muutub oma pojale mõeldes väga emotsionaalseks. „See on minu jaoks jätkuvalt väga raske. Olin ka parteikongressil väga närviline, aga kui nägin selja taga ekraanil oma poja pilti, suutsin kuidagi rahuneda“ selgitas Ghazala Khan.

Khizr Khan pidas neljapäeval demokraatide parteikongressil oma poja, armee kapteni Humayun Khani mälestuseks kõne, mis liigutas publiku pisarateni.

Khani poeg langes lahingus Iraagis 2004. aastal, kui tema üksuse poole sõitis auto, mis oli varustatud mitmekümne kilo lõhkeainega. Kapten Humayun andis üksusele käsu oodata, kõndides ise masina poole ja säästes nii oma kaaslaste elud.

Hillary Clintonil oli õigus, kui ta kutsus minu poega Ameerika parimaks. Kui see oleks Donald Trumpi teha, ei oleks minu poeg isegi kunagi Ameerikas olnud,“ sõnas Khan. „Donald Trump mustab järjekindlalt moslemeid. Ta ei austa vähemusi, naisi, kohtunike ja isegi mitte oma erakonna juhte. Ta armastab vaid ehitada müüre ja keelata meil selles riigis viibimise,“ süüdistas ta.

Emotsionaalseim hetk saabus siis, kui Khan võttis oma rinnataskust välja Ameerika Ühendriikide põhiseaduse koopia ja esitas vabariiklasest Trumpile küsimuse: „Las ma küsin sult, kas sa oled üldse USA põhiseadust lugenud? Ma võin sulle lahkelt enda oma jagada.“

Khizr Khan

„Otsi sellest sõnu vabadus ja võrdne kaitse seaduse ees,“ sõnas ta. „Kas sa oled kunagi käinud Arlingtoni surnuaias? Mine vaata sealseid haudu meie vapratest patriootidest, kes surid seda riiki kaitstes. Seal on igast usust, soost ja rahvuskuuluvusest inimesi.“

„Sa ei ole ohverdanud midagi ega kedagi,“ lausus ta.

„Me ei saa lahendada probleeme ehitades müüre ja külvates eraldatust. Me oleme tugevamad koos,“ märkis Khan aplausi saatel. „Ja me muutume tugevamaks, kui Hillary Clintonist saab meie president.“

Analüütikute hinnangul oli Khizr Khani kõne demokraatide seekordse parteikongressi emotsionaalseim. Ajalooliseks peetakse ka esileedi Michelle Obama kongressikõnet.