Kuala Lumpurist Pekingisse teel olnud lend MH370 239 inimesega pardal kadus jäljetult 2014. aasta märtsis.

Äsja avaldatud politseraportist selgub, et 53-aastane piloot piloot Zaharie Ahmad Shah lendas koduse lennusimulaatoriga läbi marsruudi, mis juhtis India ookeanisse. Raportis on selgeid viiteid oletusele, et piloot tegi varem kavandatud nn laiendatud enesetapu. Seda tõestavad ka tema lennusimulaatori kõvaketastelt leitud erinevad marsruudid ja muu materjal. "Mitme lennumarsruudi seast leidsime simulaatorist ühe, mis viis India ookeanisse," märgib raport.

Varem pole uurijad teatanud, et pilooti kahtlustatakse lennuki kukutamises India ookeanisse, kirjutab Iltalehti.

Lennukit on küll selle kadumisest saadik otsitud India ookeanist ning sellega külgnevatest vetest.

Simulaatoris lennatud lend algas Kuala Lumpurist, suundus seejärel loodesse ja keeras vasakule, Seejärel jätkas lennuk teekonda lõunasse üle India ookeani ning jätkas oma teekonda seni, kuni tal sai keset merd kütus otsa. Eksperdid on satelliitidelt saadud andmete põhjal arvamusel, et lend MH370 liikus just sama marsruuti pidi ning lennukil olid kommunikatsioonikanalid välja lülitatud.

See pole esimene kord, kui lennuki personali kahtlustatakse lennuki tahtlikus kukutamises. Näiteks 2015. aasta märtsis lendas Germanwingsi lendur Prantsusmaal vastu mäekülge. Selles laiendatud enesetapus hukkus 150 inimest. 1990ndatel aastatel juhtus kaks lennukatastroofi, kus vastavate riikide ametivõimud keeldusid tunnustamast teooriat, et lennuki kukutati alla meelega.