Pariisi prokurör François Molins kinnitas esmaspäeval, et veokirünnak Nice’is oli selgelt ettekavatsetud ja Bouhlel oli rannapromenaadil mitu korda luurel käinud. Molins kirjeldas varem täiesti usuvõõras olnud mehe kiiret radikaliseerumist. Molins’i sõnul näitas Bouhleli arvuti ja telefoni uurimine terrorirühmitusega Islamiriik ja teiste džihadistlike organisatsioonide ning vägivaldsete piltidega seotud otsinguid, vahendab France24.

Bodybuilding, uimastid ja tants

Bouhlel sündis Tuneesias 1985. aasta jaanuaris. Lapsepõlve veetis ta väikeses Msakeni linnas Sousse’i lähedal. Ta oli pärit lugupeetud perekonnast.

20. eluaastates abiellus Bouhlel prantsuse-tuneesia päritolu nõoga, kes on samuti Msakenist pärit. 2008. aastal kolis paar 12. korruse korterisse Nice’i põhjaosas asuvas Bateco elamukompleksis. Järgmisel aastal sai Bouhlel Carte de Séjour’i (elamisloa), mis kehtis kümme aastat.

Lühikese ajaga sai paar kolm last ning Bouhlel elas elu, mille juures oli religioossusest vähe märke. Ta ei tõstnud kunagi jalga kohalikku mošeesse, jõi õlut ja sõi sealiha, räägivad inimesed, kes teda tundsid. Bouhlel suitsetas kanepit ja ajas naisi taga. Teadete kohaselt kaevati tema peale koduvägivalla tõttu. Rünnaku toimepanemise ajaks oli Bouhlelil mitu lähenemiskeeldu ja lahutusprotsess pooleli.

Bateco elanikud, kes Bouhleli tundsid, kirjeldavad vägivaldset alkohoolikut, kes oli hullumeelsuse piiril. „Tema naine palus pärast vägivaldset tüli lahutust,“ rääkis üks naaber AFP-le. „Ta roojas igale poole, ta lõikas lõhki tütre mängukaru ja lõikas katki madratsi.“

Ükskord palus Bouhlel tulla naabril tõestama, et naine ei olnud nõusid pesnud.

Lõpuks läks autojuhina töötanud Bouhlel naisest lahku. Ta kolis Nice’i idaossa töölisklassi elurajooni. Sealsed naabrid kirjeldavad teda vaikse ja kahtlustäratavana. Tema ainsad huvid olid raskuste tõstmine, poks ja erinevad võitluskunstid. Bouhlel armastas ka salsatantsu ja naisi.

Sõprade ja perekonnaga pole Bouhlel sidet pidanud. Oma sugulastega Tuneesias oli tal vähe kontakte ja lõpuks kadus ta neil silmist. Perekond teadis aga, et Bouhlel on ebastabiilne. Isa ütles ajakirjanikele, et enne Prantsusmaale kolimist kannatas Bouhlel depressiooni all.

Pisikurjategijast terroristiks

Bouhlel oli seadusega pahuksis ähvarduste, varguste ja vägivallatsemiste pärast, teatas Molins. Jaanuaris ründas ta autojuhti, kes palus tal eest ära sõita, sest ta takistas oma veokiga liiklust. Bouhlel plahvatas ja viskas autojuhile näkku puust kaubaaluse, millest tekkis koljuvigastus. Bouhlel sai tingimisi karistada.

Miski ei ennustanud aga sellistes mõõtmetes tapatööd nagu leidis aset Promenade des Anglais’l.

Vaatamata keevalisele iseloomule näitavad kõik märgid, et 14. juuli rünnak oli ettekavatsetud. 11. juulil läks Bouhlel üksi Saint-Laurent-du-Vari, et rentida oma nimele 19-tonnine külmutusveok. Päev enne rünnakut müüs Bouhlel maha oma auto. 12. ja 13. juulil külastas ta tulevast kuriteopaika. Teda on näha valvekaamera salvestustel veokiga sõitmas ja hoolikalt jälgimas, mis tema ümber toimub. Rünnakuõhtul saatis ta SMS-i relvade kohta.

Kiire radikaliseerumine

Mõni tund pärast rünnakut oletasid Prantsuse võimud, et rünnaku toimepanijal võivad olla sidemed terroriorganisatsiooniga. Kaks päeva hiljem nimetas Islamiriik Bouhleli Islamiriigi sõduriks. Ometi ei olnud ta näidanud mingeid nähtavaid märke radikaliseerumisest.

Kas Bouhlelil õnnestus kõik ära petta? Tema endine advokaat kahtleb selles. „Ausalt öeldes ei pidanud ma teda suure intelligentsiga isikuks,“ ütles advokaat. „Ma ei arva, et ta oleks olnud võimeline manipuleerima ja petma nii paljusid inimesi. Mulle jäi pigem mulje, et ta oli käpardlik kurjategija, mõnevõrra vägivaldne ja impulsiivne.“

Prantsusmaa siseministri Bernard Cazeneuve’i sõnul näis tuneeslane olevat radikaliseerunud väga kiiresti.

„See on uut tüüpi rünnak,“ ütles Cazeneuve pühapäeval. „Me oleme nüüd vastamisi isikutega, kes on tundlikud Islamiriigi sõnumite suhtes ja pühenduvad äärmiselt vägivaldsetele tegudele, ilma et oleks tingimata nende välja õpetatud.“