Tegemist oli Tu-214R-iga, mille registrinumber on RA-64514. Samast lennukist räägiti veebruaris, kui kogu maailma sõjalennukeid jälgiv portaal The Aviationist teatas, et Venemaa saatis RA-64514 Süüriasse, vahendab Soome ajaleht Ilta-Sanomat.

Juuli alguse lendudele startis lennuk Kaasanist ning suundus Koola poolsaarele, kus jõudis kõigepealt Norra ja siis Soome piirile.

Mõnekümne kilomeetri kaugusel Soome idapiirist lendas lennuk mööda Alakurtti, Kostamuse (Kostomukša), Sortavala ja Viiburi lähistelt ning seejärel Eesti-Vene piiri suunas.

Lennuk jätkas teed mööda Eesti piiri Narva ja Pihkva lähistelt ning siis mööda Läti-Vene piiri kuni Valgevene piirini, kust pööras itta ja naasis Kaasanisse.

Tu-214R on Venemaa moodsamaid luurelennukeid, mis sisaldab The Aviationisti andmetel väga kõrgelt arenenud tehnikat. Lennuki kõrget taset tunnistavad ka USA ametnikud.

Video Tu-214R-ist Süürias:

Lennuk jälgib vaenlase elektroonilist tegevust – radareid, raadiosidet ja mobiiltelefone – ning on võimeline sõnumeid vahelt võtma ja nende saatmise kohta tuvastama.

The Aviationist teatel on lennuk varustatud ka elektroonilis-optiliste sensoritega, mille abil võidakse luua suurtest maa-aladest täpseid pilte, millelt saab tuvastada vaenlase tehnikat, ka sellist, mis on maskeeritud. Radarid avastavad kõik peidetud objektid, olgu nad siis lume, liiva või puude all.

The Aviationisti teatel on selliseid lennukeid ehitatud alles kaks ja need on katsetusjärgus.