Hoiatus - video sisaldab häirivaid kaadreid.

37-aastane Alton Sterling suri teisipäeva hommikul. Kolmapäeva õhtuks oli kohaliku poe eest toimunust veebi postitatud kaks mobiilivideot, kus on näha rüselust maaslamava mehe ja politseinike vahel. Kolmapäeval avaldatud videos on näha, et Sterling ei hoia tulistamise hetkel käes relva. Samuti on näha, et politsei võtab pärast tulistamist tema taskust mingi eseme. Politsei teatel oli tegu tulirelvaga.

Video filminud poeomanik Abdullah Muflahi ütles Daily Beastile, et tapetu oli poe vana klient ja ei kujutanud endast politseinikele ohtu. Politseinikud saabusid sündmuspaigale, kuna häireliin oli saanud teate relvaga vehkivast mehest. Pole selge, kas tegu oli Sterlinguga.

Kolmapäeval võttis politseilt juhtinu uurimise üle justiitsministeeriumi kodanikuõiguste osakond. Mõlemad politseinikud on ajutiselt töölt vabastatud. Kolmapäeval kogunes poe ette paarsada inimest, kes skandeerisid „Mustade elud on olulised!“

Stopptuli maksis Minnesotas elu

Juba kolmapäeva õhtul toimus teine samalaadne intsident Minnesota osariigis Falcon Heightsis, kus peeti kinni katkise stopptulega sõitnud auto. Autos viibisid mees, naine ja laps.

Kohe pärast juhtunut postitas hukkunu tüdruksõber Facebooki video, mis algab kaadritega juhiistmel lebavast verisest mehest. Nagu näha, on tegu autoga, mille rool asub paremal pool. Hoiatus: videos näidatakse surevat meest.

Video jäädvustanud naine räägib, et politseinik küsis mehelt juhiluba. „Ta vastas, et see on tema rahakotis, aga tal on kaasas ka püstol, mille jaoks on tal luba olemas,“ räägib naine. „Politseinik käskis mitte liigutada. Kui ta käsi tagasi üles hakkas tõstma, tulistas politseinik teda neli või viis korda.“

Seejärel peetakse naine kinni ja tal kästakse asfaltile heita. „Ma ütlesin talle, et ta kätt sinna ei sirutaks,“ hüüab politseinik. „Te ütlesite talle, et ta juhiloa võtaks,“ vastab naine. Politsei alustas uurimist.

Tapetu on 32-aastane Philando Castile, kes töötas kohaliku kooli sööklas. Hukkunu ema sõnul oli mees kriminaalkorras karistamata.