Gedeon tegi otsuse pärast partei kaasesimehe Frauke Petryga kohtumist. Skandaal algas pärast Gedeoni tehtud kommentaari, et Saksamaal kriminaalkuriteoks kuulutatud holokaustieitamine on legitiimne arvamusavaldus. Samuti on Gedeon öelnud, et talmudistlik judaism on kristliku Lääne jaoks sisevaenlane.

Teisipäeval lahkus 13 tema parteikaaslast eesotsas fraktsiooni juhi ja partei teise kaasesimehe Jörg Meutheniga ise fraktsioonist. Seejärel teatas fraktsioonist lahkumisest Gedeon, kes ütles, et loodab sammuga vähendada parteis tekkinud lõhet. AfD-l oli enne skandaali algust Baden-Württembergi liidumaa parlamendis 23 kohta.

Meutheni teatel ei plaani varem lahkunud saadikud aga ka nüüd fraktsiooni naasta, sest ülejäänud kümme fraktsioonikaaslast toetasid Gedeoni tema antisemiitlikes avaldustes.

Eelmistel üldvalimistel jäi partei napilt alla valimiskünnise. Teisipäeval avaldatud küsitluse järgi on AfD üleriigiline toetus 14,5%. Angela Merkeli konservatiive toetab 30% ja sotsiaaldemokraate 21% valijaist. Liiduparlamendi valimised toimuvad järgmisel sügisel.