Mina kaotan võrreldes praegusega 58€ ja see juhtub teiste minusugustega samuti. Seega meie elukvaliteet halveneb. Sellest ma ei hakka rääkima, et tervis on niigi halb. Esiteks ma sooviks näha, et mis tööd on töötukassal pakkuda inimestele, kelle töövõime saab olema 10-30%, see tähendab seda, et inimene on võimeline päevas 2-3 tundi tööd tegema.

See ei huvita kedagi, kuidas inimene tööle saab. Maakohtades ei ole bussiliilust ollagi ja kui inimesel on sellised probleemid, et tal on raskusi liikumisega, siis võib ka linnas tööle saamine raskendatud olla. Mingi jutt käis läbi, et neid hakatakse viima-tooma. Palun öelge kuidas see peaks olema kasulik ja kokkuhoidlik, et keegi viib mind paariks tunniks kuhugi tööle? See teema käis samuti läbi, et kui ise aktiivselt tööd ei otsi või pakutavat tööd vastu ei võta, siis võidakse isegi see 192€ ära võtta. Teil ei ole isegi tervetele töövõimelistele tööd pakkuda, mida siis hakatakse pakkuma haigetele inimestele.

Pealegi, kes hakkab hindama inimeste töövõimekust? Kuidas saab ühe kohtumiskorra põhjal teha järelduse, et kui palju on inimese töövõimekus ja mida ta suudab teha. Mida teeb inimene, kes võib-olla just sellel päeval ei ole võimeline kodust välja minema, kui tal on korraline kohtumine töötukassa ametnikuga?

Vanasti oli ütlus, et "Iga vald toidab oma sandid" ja "Riik, kes oma nõrgematest ei hooli, see kaua vastu ei pea". Mõelge selle peale. Tahate need nn. vaesed ja sandid jalust ära saada, tore. Nii ilmselt läheb, sest inimesed hakkavad tundma end alaväärtuslikena ja teistele koormaks olevatena.

Kõik ei ole kaugeltki joodikud ja sarisuitsetajad, kes on ise oma tervise ära rikkunud. Mõned on seda teinud tööd tehes, mõnedega on juhtunud õnnetus ja mõnda on tabanud ränk haigus. Äkki ikka mõtlete enne oma reforme, et kellele ja kuidas need kasu toovad. Need töövõimetuspensionärid, kelle tervis lubab, need töötavad praegu ka.

Igaüks tahab olla kasulik ja veelgi enam, raha on meil kõigil vaja. Ei tööta need, kes ei ole leidnud sobivat tööd või kelle tervis on liiga kehv.