Ghana kodanik Selina Affum arreteeriti 2013. aastal La Manche´i väina tunneli sissepääsu juures. Selgus, et tema Belgia pass oli võltsitud. Politsei võttis Affumi vahi alla, et teda Belgiale välja anda, kuid Affum kaebas vahistamisotsuse Euroopa Kohtusse.

Teisipäeval otsustas Euroopa Kohus, et Affumi kinnipidamine oli vastuolus Euroopa Liidu „tagasisaatmisdirektiiviga“ 2008/115/EÜ. Prantsuse karistusseadustiku järgi võib illegaalselt riiki sisenemise eest määrata kuni aasta pikkuse vanglakaristuse, ent euroliidu direktiivi ja liikmesriigi seaduse vasturääkivuse korral kehtib direktiivis sätestatu.

„Tagasisaatmisdirektiivi järgi ei tohi EL-i välise riigi kodanikku enne tagasisaatmisprotseduuri algust vangistada, kui vangistuse põhjuseks on üksnes Schengeni sisepiiri illegaalne ületamine,“ märkis kohus. Sama kehtib Schengeni piiridest lahkumisel tabatud illegaalide kohta.

Teisisõnu - vastavalt direktiivile pidanuks Prantsusmaa kinnipeetud illegaali vabastama ja andma talle 30 päeva aega riigist vabatahtikult lahkuda. Seejärel (muidugi juhul, kui illegaali enam üles leida õnnestub), tuleb isik riigist humaansel viisil välja saata.

Rõhutada tuleb siiski üht olulist asjaolu – direktiiv ja selle alusel langetatud otsus kehtivad üksnes Schengeni sisepiiri ületajate kohta. Nagu märgitakse ka Euroopa Kohtu kohtujuristi veebruarikuises arvamuses, poleks direktiiv Affumi suhtes kehtinud, kui ta oleks juba Schengeni välispiiri väljastpoolt ületanuna kinni peetud. Konkreetsemalt: Schengeni riikidest nagu Lätist ja Soomest saabunud illegaale ei tohi Eesti kinni hoida, aga Venemaalt saabujaid võib ikka.

Lisaks märgitakse direktiivis ja kohtuotsuses, et kui illegaal hoidub väljasaatmisest kõrvale või on oht, et ta õiguskaitseorganite eest põgeneb, võib teda kuni 18 kuuks kinni pidada. Samuti võib kinni pidada isiku, kellele on kehtestatud riiki sisenemise keeld. Kohtu hinnangul ei kuulunud Affum ühtegi neist kategooriatest.

Samuti ei kehti direktiiv Taanis, Ühendkuningriigis ja Iirimaal.

Direktiivi teksti võib lugeda siit.