67-aastast Rocco Sollecitot tulistati neljaveolises BMW-s Montreali äärelinnas Lavalis asuva kodu läheduses, vahendab Sky News. Sündmuskoht oli vaid paarsada meetrit lähimast politseijaoskonnast.

Sollecito tunnistati surnuks reede hommikul haiglas.

Lavali politsei pressiesindaja Franco di Genova ütles AFP-le, et tegemist oli "maffia tapmisega".

Viimane suurem kohaliku organiseeritud kuritegeliku ühenduse juhi surm leidis aset 2013. aastal, kui Montreali perekonna peaks peetud Vito Rizzuto suri loomulikku surma. Rizzuto oli just vabanenud vanglast, kus ta kandis kaheksa-aastast vanglakaristust.

Sollecito, kes oli Rizzutoga väga lähedane, sai laiemalt tuntuks 2004. aastal, kui korruptsioonivastane komisjon avalikustas video, milles mees sai kohalikult ehitusettevõtjalt suure hulga raha.

Tema poeg Stefano arvatakse nüüd saavat Montreali maffia juhiks koos Rizzuto poja Leonardoga. Mõlemad mehed arreteeriti politseireidi käigus mullu novembris ja neile on esitatud süüdistus uimastiveo juhtimises.

Ekserdid peavadki Sollecito surma viimaseks sündmuseks generatsioonidevahelises võimuvõitluses, kus nö "vanad" ning "noored" üritavad võimupiire jagada. Ekspertide sõnul võib lähiajal sarnaseid tapmisi ette tulla veelgi.

Quebeci provintsi kõneisik, seersant Claude Denis ütles meediale, et nad võtavad juhtumi uurimise üle.

Montreali organiseeritud kuritegevuse ajalugu uurinud ja sellest raamatu kirjutanud Pierre de Champlain kommenteeris, et Sollecito oli "mõjukas kuju" ja oli nooremale põlvkonnale justkui consigliere (itaalia k. "nõunik", maffia hierarhias kõrgel kohal olev ametikoht - toim.). Maffiauurija sõnul oli Sollecito tapmine järjekordne püüd lagundada Rizzuto perekonna võimu.

"Maffia ajalugu õpetab meile, et iga kord, kui neil tekib probleeme, siis on need põhjustatud uue ja vana generatsiooni konfliktide tõttu. Tänane Montreali maffia on ideaalne näide selle kohta," rääkis Champlain.