Opositsioonierakonna Kodanikeplatvorm ja kodanikuühenduse Demokraatia Kaitse Komitee (KOD) protestirongkäigu näol oli tegemist suurima meeleavaldusega Poolas pärast Seaduse ja Õigluse (PiS) erakonna võimuletulekut mullu oktoobris. Ühtlasi oli see ka üks suurimatest meeleavaldustest riigis pärast 1989. aastat, vahendab uudistekanal EuroNews.

PiS on võimuloleku ajal langetanud mitmeid vastuolulisi otsuseid, nende seas asunud suurendama valitsuse kontrolli avalikõigusliku televisiooni ja riigi kõrgeima kohtu üle. Erakond on teatanud juba ka plaanist põhiseadust muuta, kuid selleks on sel vaja 2/3 parlamendiliikmete toetust.

"Oleme siin, et öelda – me ei tolereeri autoritaarset võimu, me ei tolereeri demokraatia kuritarvitamist, me ei tolereeri seaduste kuritarvitamist, me ei tolereeri põhiseaduse kuritarvitamist. Me ei aktsepteeri seda,“ selgitas kodanikuühenduse juht Grzegorz Schetyna.

Samal ajal toimus linnas ka kristlaste, konservatiivide ja rahvuslaste vastudemonstratsioon, millest võttis osa oluliselt vähem inimesi. Linnavõimude teatel võttis sellest osa hinnanguliselt 3000-4000 inimest.

Seal kanti loosungeid kirjadega „Poolal on julgust“ ja „Brüsseli diktaatorluse vastu“.