Ametnike sõnul võib põlengu kustutamisega minna kuid, isegi kui neil õnnestub mõnedes põlengust laastatud piirkondades, nagu seda on ka Fort McMurray linn, lubada inimestel kodudesse naasta, kirjutab ajaleht The Globe and Mail.

Päästjate ei ole ilma vihmata võimalik tulekahjust võitu saada, kuid ilmaprognoos lubab jätkuvalt kuiva, kuuma ja päikesepaistelist ilma.

„Mingil moel ei saa öelda, et tuli on kontrolli all,“ tunnistas täna varahommikul Alberta peaminister Rachel Notley. Tema sõnul lõõmab see juba enam kui 200 000 hektarilisel alal, mille sisse on arvestatud ka juba põlenud alad.

Esimene vihmalootus on täna või homme, seni on olukord äärmuslik, tunnistas Morrison.

Naftaliivade piirkonna keskusest Fort McMurrayst evakueeriti mõne päevaga enam kui 80 000 inimest. Reede õhtul alustati evakuatsiooni ka linnast põhja jäävatest naftatööliste evakuatsioonilaagritest, kuna tuli hakkas ka seda algselt ohutuks peetud piirkonda ohustama.

Kogu provintsi ulatuses on välja kuulutatud eriolukord, teatas valitsus. Mõne päevaga on tules hävinud tuhanded elumajad ja evakuatsiooni viiakse läbi ka helikopteritega.

Võimude teatel ei ole põleng seni ühtegi inimohvrit nõudnud, kuid hukkunuid oli vähemalt ühes evakueerumise käigus toimunud autoõnnetuses.

Tulega võitleb hinnanguliselt 1100 tuletõrjujat, 145 helikopterit, 138 ühikut rasketehnikat ja 22 kustutuslennukit, teatas päästekoordinaator laupäeval.