Teherani ärritab vabariiklasest parlamendisaadiku esitatud seaduseelnõu, mis nõuab tugevamat vastust „provokatiivsele intsidendile“, mille käigus Iraani armee võttis Pärsia lahes kinni 10 USA mereväelast.

„Ameeriklased peaksid ajaloolisest tõest õppima,“ hoiatas asekomandör Salami. „Kui ameeriklased ja nende piirkondlikud liitlased tahavad kasutada Hormuzi väina ja meid ähvardada, siis me ei lase neil enam siia siseneda. Ameeriklased ei suuda muuta turvaliseks kõiki maailma paiku.“

Jutt käib väinast, mille kaudu liigub 20% maailmaturul kaubeldavast naftast.

Iraani kõrgem usujuht ajatolla Ali Khamenei avaldas selle peale oma Twitteri kontol karikatuuri, kus on näha iraanlasi Ameerika mereväelasi väinast välja ajamas.

„Nad tulevad siia teisest maailma otsast sõjamänge pidama. Mida te siin teete? Minge tagasi Sigade lahte. Minge ja korraldage seal õppusi. Mida te Pärsia lahes teete? Pärsia laht on meie kodu,“ ütles ajatolla.

Iraan pidas jaanuaris kinni ja võttis vahi alla 10 USA meremeest, kes sisenesid Iraani vetesse. USA väljendas seisukohta, et oma tegevusega näitab Iraan üles vaenulikkust. Samas avaldas välisminister John Kerry iraanlastele tänulikkust meeste vabastamise eest. „Ma tahan tänada Iraani võime koostöö eest, tänu millele see asi kiiresti lahendati,“ sõnas välisminister toona.

USA kongresmen Randy Forbes ütles uudistekanalile Fox News, et esitas Iraani karistava seaduseelnõu Kongressile pärast seda, kui selgus, et USA mereväelasi alandati kinnipidamise ajal. „Me lihtsalt usume, et meie mõõt on sellega täis. Ühel hetkel tuleb meil tunnistada, et nende tegevus on vale, ja kui administratsioon seda ei tee, siis teeb seda Kongress,“ märkis ta.

USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Peter Cook ütles neljapäeval Iraani ähvardusi väina sulgemisest kommenteerides, et Ameerika Ühendriigid suhtuvad igasugusesse katsesse sulgeda maailma majandusele olulise tähtsusega meretee väga murelikult.