„Hiljutise internetis toimunud debati ajal sanktsioonide uuendamise teemal küsiti Euroopa Parlamendi liikmelt Eestist, Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Alliansi (ALDE) fraktsiooni liikmelt Yana Toomilt, kas ta mõistab hukka Krimmi ebaseadusliku annekteerimise Venemaa poolt. Küsimus esitati talle kahel korral ja kaks korda ei suutnud ta vastata,“ kirjutab EU Today. „Pr Toom, kes kuulub parlamendi delegatsiooni EL-i-Venemaa parlamentide koostöökomitees nagu ka kolme parlamendikomiteesse, sündis Jana Tšernogorovana. Teiste Eesti Euroopa Parlamendi liikmete poolt EU Todayle „tõeliseks putinistiks“ nimetatud pr Toom on avaldanud avalikult toetust Venemaa toetatud Assadi režiimile Süürias. Samuti on ta vene keele õpetamise kaitsja Eesti koolides, mille suhtes on Kreml eriti innukas.“

Edasi kirjutab EU Today, et kui Prantsuse Rahvusrinde esindaja Euroopa Parlamendis ja Marine Le Peni elukaaslane Louis Aliot tegi eelmisel nädalal Euroopa Komisjoni eelarve alasel istungil parandusettepaneku Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamiseks, oli ALDE fraktsioon selle vastu, aga Toom, kes muidu oli hääletanud fraktsiooni kursile vastavalt, jättis hääletamata.

„Oleks muidugi võinud olla problemaatiline hääletada oma fraktsiooni vastu, aga võib-olla veelgi problemaatilisem hääletada koos fraktsiooniga ja seega Kremli kursi vastu,“ kirjutab EU Today.

Sel nädalal toimub Euroopa Parlamendis arutelu teemal „Inimõigused Ukrainas: kaks aastat Odessa tapatalgutest“.

Kutses sellele üritusele on öeldud: „2014. aasta 2. mail toimusid Odessas kokkupõrked ühelt poolt Ukraina föderaliseerimise pooldajate ja natsismivastaste aktivistide ning teiselt poolt neonatsliku Paremsektori aktivistide ja jalgpallifännide vahel.“ EU Today hinnangul on soovitud järeldused juba enne arutelu tehtud.

Arutelu juhid on Toom ning Lätist Euroopa Parlamenti valitud Tatjana Ždanoka (rohelised) ja Andrejs Mamikins (sotsialistid ja demokraadid).

Ždanoka ja Mamikins olid eelmisel nädalal Venemaa-vastaste sanktsioonide kaotamise poolt. Mõlemad olid oma fraktsioonide ainsad liikmed, kes seda tegid.

„Kuigi paremäärmuslikud euroskeptilised fraktsioonid pakuvad Kremlile kerget saaki, pole peamiste fraktsioonide äraostmine tõenäoline. Seetõttu on Kremli ambitsioon rahulolematuse tekitamine ja fraktsioonide ühtsuse õõnestamine. Et kaarte on näidatud sellisel ajal kolmes poliitilises fraktsioonis, näitab arvestatavat etteplaneerimist ja orkestreerimist ning tõestab ka, et need, keda Lenin nimetas oma „kasulikeks idiootideks“, on endiselt meiega,“ kirjutab EU Today.