Moskva riikliku ülikooli maailmapoliitika teaduskonna dotsent Aleksei Fenenko ütles, et Rootsi NATO-sse astumine võib tõsiselt piirata Venemaa tegevusvabadust Läänemerel.

„Olukord võib meie jaoks hullemaks pöörduda kui 1939. aastal. Ma tuletan meelde, et siis blokeerisid Eesti ja Soome meie jaoks ka praktiliselt Soome lahe akvatooriumi, mille tagajärjel osutus meie laevastik sõna otseses mõttes „luku taga“ olevaks. Aga nüüd, Rootsi või Soome NATO-sse astumise korral, oleks olukord veel hullem. Rootsi, Eesti ja Soome on ühtne blokk, mis ähvardab mereühendust meie Kaliningradi enklaaviga,“ ütles Fenenko RIA Novostile.

„Mis puudutab meetmeid, siis arvan ma, et tuleb Balti laevastiku grupeeringu järsk tugevdamine ka Kaliningradis, kuni taktikalise tuumarelva, aga võib-olla ka neutronrelva sinna paigutamiseni,“ lisas Fenenko.

Rääkides Rootsi relvajõudude otsesest ohust NATO-ga ühinemise korral märkis Fenenko, et Rootsil on küllaltki märkimisväärne potentsiaal. „Mis puudutab Rootsit, siis loomulikult on tal suur sõjaline potentsiaal, Venemaa foonil ei ole see kuigi suur, aga Läänemere piirkonna NATO riikide foonil on see tõesti suur. Rootsi tulekuga NATO-sse tekib küsimus sõjaliste baaside läheduse kohta meie Leningradi oblastile,“ ütles Fenenko. „Loomulikult nõuab see meilt kaitsepoliitika järsku ülevaatamist, võttes arvesse tuumakomponenti.“