Ajalehe The Telegraph tänases numbris ilmunud arvamusloos kirjutab Barack Obama kahe riigi suhetest ja märkis muu hulgas, et EL on aidanud briti väärtusi maailmas levitada. „Euroopa Liit ei vähenda Briti mõju, vaid võimendab seda,“ kirjutas president. „Tugev Euroopa ei ole UK globaalsele juhtrollile ohuks – see tugevdab UK globaalset juhtrolli.“

Ajalehe The Sun tänases numbris annab Londoni linnapea Boris Johnson presidendile vastulöögi. „Kui USA ütleb meile, et me peame oma demokraatlikust võimust nii suurel määral loobuma, siis on see rabav näide suhtumisest „Käige minu sõnade, mitte minu tegude järgi“ - see ei ole järjekindel ja see on absoluutselt silmakirjalik,“ kirjutab Johnson.

Õnnetuseks alustab Johnson oma artiklit väitega, et Obama laskis ametisse saades Valgest Majast eemaldada Winston Churchilli pronkskuju. „Mõned ütlevad, et see oli UK vastu suunatud põlgusavaldus,“ arutleb linnapea. „Mõned ütlevad, et see sümboliseeris Keenia verd presidendi pärilikku vastumeelsust Briti impeeriumi vastu, mida Churchill nii kirglikult kaitses.“ Keenias toimus Briti võimu vastu aastatel 1952-60 ohvriterohke ülestõus, riik sai iseseisvaks 1963. aastal.

Kuninglik paar võttis Obamat täna oluliselt sõbralikumalt vastu.

Briti meedia kirjutas Churchilli väidetavast põlu alla sattumisest juba 2009. aastal, samasuguse väitega esines hiljuti ka USA presidendikandidaat Ted Cruz. Washington Post kontrollis seda väidet tänavu jaanuaris ning jõudis järeldusele, et jutt käib omal ajal Tony Blairi poolt George W. Bushile laenuks antud Jacob Epsteini skulptuurist. Ajalehe kinnitusel leppis Valge Maja brittidega juba Bushi ametiajal kokku, et büst antakse pärast ametiaja lõppu tagasi. Obamal polnud pronkskuju liigutamisega üldse mingit pistmist.

See-eest asub Obama residentsis teine sama skulptori tehtud Churchilli büst, mis kingiti Lyndon B. Johnsonile juba 1965. aastal. Kogu loo ajas vahepeal mõnevõrra segasemaks Valge Maja kommunikatsioonidirektori 2012. aastal tehtud „faktikontroll“, kus aeti kaks skulptuuri omavahel segamini ja öeldi, et Valge Maja ei olegi Churchilli büsti kunagi brittidele tagasi saatnud. Direktor vabandas hiljem ajakirjaniku ees, keda ta valetamises oli süüdistanud. Seegi valeväide jätkab nüüd iseseisvat elu, täna viitas sellele näiteks brittide ajaleht The Independent.

Esimeste seas noomis Londoni linnapead ebadiplomaatilise sõnavõtu eest Churchilli enda lapselaps, parlamendisaadik Nicholas Soames. „Kohutav artikkel, mis eksib praktiliselt kõiges,“ kirjutas Soames Twitteris. „Täiesti kindel, et Churchill oleks olnud presidendi vaadetega päri.“

Financial Timesi kolumnist John Gapper torkas, et ju siis on Johnson euroliidu vastu sellepärast, et tal endal on Türgi päritolu esivanemaid (vt ka Wikipedia).


Leiborist John McDonnell süüdistas Johnsonit instinktiivses rassismis.

Mitu säutsujat tuletas lisaks meelde, et kui Keenia päritolu inimestel on Briti impeeriumi suhtes "pärilik vastumeelsus", siis see peaks kehtima ka ameeriklaste kohta. Viktoriiniküsimus: millise võimu alt vabanemist tähistatakse USA-s 4. juulil?