60-aastane Moskalkova töötas enam kui 20 aastat siseministeeriumi allasutustes, jõudis miilitsas kindralmajori aukraadini ja valiti hiljem parlamenti. Ametissesaamise puhul peetud kõnes lubas ta anda vastulöögi välismaalastele, kes proovivad inimõigustega seotud probleeme Venemaa vastu kasutada.

„Lääne ja Ameerika organid kasutavad inimõiguseid Vene-vastaseks väljapressimiseks, ähvardusteks ja surveavaldusteks,“ ütles Moskalkova. „Inimõigusvolinikul on palju võimalusi, et sellele vastu seista.“ Lisaks lubas volinik keskenduda inimõiguste rikkumisele tervishoius ja elamumajanduses.

Moskalkova lubas võidelda ka välismaal elavate venelaste õiguste eest. „Oluline on kaitsta Venemaa väärtusi, mitte lihtsalt üksikute inimeste õigusi,“ avaldas ta arvamust.

Jelena Moskalkova täna ametisse astudes

Varem on Vene inimõigusvoliniku ametit täitnud võimukriitilised inimõiguslased. Valitsusvälised organisatsioonid väljendavad tugevat kahtlust, kas ka Moskalkovat niimoodi iseloomustada saab. Opositsioonipartei Jabloko korraldas täna hommikul Riigiduuma ees protestimeeleavalduse. Parlamendis väljendas kahtlusi uue voliniku suhtes ka Liberaaldemokraatliku partei juht Vladimir Žirinovski, kelle sõnul ei näidanud Moskalkova Jeltsini ajal miilitsana töötades ühelgi viisil, et ta inimõiguste suhtes erilist austust tunneks.

Senine inimõigusvolinik Ella Pamfilova valiti hiljuti Venemaa keskvalimiskomisjoni esimeheks.