Dresdeni riigiprokuratuuri Bachmanni-vastane süüdistus puudutab tema 2014. aastast pärit Facebooki kommentaari, milles varjupaigataotlejaid nimetatakse „lojusekarjaks“, „rämpsuks“ ja „räpasteks jätisteks“, vahendab Deutsche Welle.

Prokuratuur peab Dresdeni kohtus tõestama, et vihakõne postitas Facebooki tõepoolest Bachmann. Kui seda teha suudetakse, võidakse kasutada karistusseadustiku paragrahvi 130, mis puudutab rahva ässitamist. Süüdistuses öeldakse, et Bachmann ründas pagulaste inimväärikust ja püüdis sellega arvestades avalikku korda rikkuda.

Umbes kuu pärast seda, kui see ksenofoobne kommentaar Facebooki postitati, marssisid meeleavaldajad Dresdenis esimest korda PEGIDA lippude all. Bachmann oli selle islamivastase liikumise üks asutajatest. PEGIDA on lühend sõnadest Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Patriootlikud Eurooplased Õhtumaa Islamiseerimise Vastu). Alates 2014. aasta oktoobrist on PEGIDA toetajad protesteerinud liidukantsler Angela Merkeli ja tema valitsuse pagulaspoliitika vastu.

PEGIDA marsid levisid Dresdenist ka teistesse linnadesse, kuid nii palju osavõtjaid kui Dresdenis pole neil kuskil olnud. Liikumise kõrghetkedel oli osavõtjaid 20 000. Praegu osaleb iganädalastel Dresdeni „õhtustel jalutuskäikudel“ üle 2000 inimese.

Bachmann on lisaks kommentaarile, mille eest ta kohtu all on, jaganud Ku Klux Klani liikme fotosid ja poseerinud fotol Adolf Hitlerina. See oli isegi tema PEGIDA-semudele liig.

2015. aasta 21. jaanuaril astus Bachmann PEGIDA juhatusest tagasi ja vabandas kõigi kodanike ees, kes tundsid end tema postitustest solvatuna.

Praegune protsess pole aga Bachmanni jaoks esimene kokkupuude seadusega. 1998. aastal mõisteti ta 16 sissemurdmise eest ligi neljaks aastaks vangi, aga põgenes Lõuna-Aafrika Vabariiki. Kahe aasta pärast saatsid sealsed võimud ta kehtetu viisa pärast välja. Dresdenis istus ta seejärel 14 kuud vangis, kuni talle armu anti.

Veel on Bachmann kohtu all olnud kokaiini omamise ja pojale ülalpidamisraha maksmata jätmise eest.

Et Bachmann on varasemate kuritegude tõttu veel katseajal, võib teda oodata reaalne vanglakaristus. Varasemad karistused mõjuvad ülemriigiprokurör Lorenz Haase sõnul igal juhul raskendavate asjaoludena.