Möödunud suvel koostas politsei koostöös kesklinna valitsusega turistide tarbeks Tallinna vanalinna piirkonna kaardi, kuhu on märgitud 13 tasku- ja autovaraste lemmikkohta.

Vaata kaarti (peale klikkides näed lähemalt). Kollane märk tähistab kohta, kus asju varastatakse autodest, punane märk näitab taskuvarguste ohtu:

Tallinnas tegutsevatel taskuvarastel on erinevaid "töövõtteid". Üks joon on siiski sageli ühine – sobiva ohvri valimine. Alati on keegi, kes on hajameelne või on jätnud asjad lohakile.

Baarivargused

Näiteks baaris tegutsevad vargad nii: kaks meest tulevad eraldi baari. Üks istub lauda nii, et toolileenid on teise laua tooliga vastakuti. Tema seljataga istuv isik paneb oma jope toolileenile. Varas istub seal ja möödaminnes sorib selle toolileenile asetatud jope taskud läbi - ja saab sealt üht-teist. Teine varas läheb riidepuu juurde, kus ripub teine jope. Ta teeb, nagu paneks oma jope sinna, aga jõuab ka taskud läbi sorida - ja ka leiab üht-teist. Selliselt tegutsevad nii kohalikud kui ka välismaalased. Tegevus võib toimuda suvalises baaris. Või siis kasutavad pätid lihtsalt juhust, kui keegi on telefoni lauale unustanud. Arusaadavalt võivad mõlemad skeemid toimida ükskõik kelle puhul, ohver ei pea olema välismaalane.

Taskuvargad tänaval

Nende varaste kohta, kes tänaval tegutsevad, ütleb politsei, et nende sihtmärgiks on sajaprotsendiliselt turistid. Nad on rohkem hajevil ja teisest küljest võib oletada, et neil on kaasas rohkem sularaha. Lisaks on nad võõral maal ja siis on raskendatud näiteks politseile avalduse tegemine.

Eelmisel suvel pidas politsei kinni paar staažikat vargajõuku ja nemad on praegu ohutus kohas. Kui neid just poole karistuse ärakandmise järel vanglast ei vabastata, milleks seadus võimaluse annab.

Teised levinud skeemid

Käsi seljakotti: Tänaval kõndiv inimene võtab seljakotist rahakoti, võtab sellest raha ja paneb rahakoti tagasi ja seljakoti selga. Aga varas on teda jälginud, teab, kus rahakott on, ja Mõne aja pärast võtab varas selle ära. See käib väga kiiresti

Varas vihmavarju taga: Üks varas käib ohvri taskute kallal ja teine varjab näppamist vihmavarjuga. Sealjuures on ilus ilm, ei saja. Sagedasti kasutatav võte.

Politsei soovitused

Hoidke oma asju, mõelge, kuidas varastamine võimatuks teha
Baarides käies kontrollige jookide manustamist
Pidutsema minnes ei tasu kogu vara kaasa võtta
Ei maksa kaasa võtta pangakaarte ja makstes sisestada PIN-koodi nii et see on nähtaval