Kapo alustas 2014. aastal uurimist, et kontrollida väiteid Eesti kodaniku Sergei Olari (42) väidetava ebaseaduslike tulirelvade käitlemise ning veo kohta. Olarit oli selle teo eest ka varem juba kriminaalkorras karistatud.

2015. aasta jaanuaris peeti kahtlustatavatena kinni Juri Krongauz (47) ja Sergei Stroiko (58). Krongauz tabati Narva maantee piiripunktis teel Eestist Venemaale ja tema sõidukist avastati kaks püstolit laetud padunisalvedega.

Paari päeva pärast peeti kinni veel ka Vladimir Vahrušev (52) ja Sergei Stasevitš (53).

Veebruari keskel pidas kapo aga kinni Olari enda ning Vladimir Fleišmani, Aleksei Antsoni, Andrus Piiri ja Viktor Špakauskase. Kuu lõpus lisandusid kahtlustatavate ringi ka Viktor Ossep ja Jüri Mengel. Kokku oli veebruari lõpuks saanud kahtlustuse 11 isikut.

Suures plaanis oli kapo sõnul tabatud kaks organiseeritud kuritegelikku gruppi, kelle eesmärk on sama: omada laskekõlbmatuid relvi, teha need laskekõlbulikeks ja seejärel maha müüa. Relvi saadi peamiselt Eestist ja Soomest, aga telliti ka interneti teel Saksamaalt ja muudeti Eestis siis laskekõlblikeks.

Hiljem tuvastati, et osa relvi viidi Eestist Venemaale.

Kokku leiti, tuvastati ja võeti kriminaalasja raames käibelt ära 11 tsiviilkäibes keelatud relva (automaadid, kuulipildujad ja püstolkuulipilduja), 18 tsiviilkäibes keelatud relva olulist osa (relvaraud ja/või lukk), 26 tsiviilkäibes piiratud tulirelva olulist osa, 6631 padrunit, viis helisummutit, neli tääki, kaks käsigranaati, kümme mürsku, 34 sütikut, 188 detonaatorit, 50 süütenööri ja 2,936 kg lõhkeainet.

Tänavu 22. veebruaril mõistiski Harju maakohus riigiprokuratuuriga sõlmitud kokkuleppe alusel pikad vanglakaristused: Juri Krongauz sai kaheksa aastat ja kaks kuud, Sergei Stroiko seitse aastat ja kaks kuud, Vladimir Vahrušev kuus aastat ja kaheksa kuud.

Sergei Stasevitšit karistati viieaastase tingimisi vanglakaristusega koos viieaastase katseajaga. Meestelt mõisteti välja ka tuhandeid eurosid menetluskuludeks.

Algselt prokuröri leppega nõus olnud Sergei Olar taganes sellest aga kohtusaalis ja tema juhtumit hakkab kohus nüüd üldmenetluses arutama.

Jüri Mengelit karistas aga kohus nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest tuli ära kanda üheksa kuud. Andrus Piir sai viis aastat vangistust, Vladimir Fleišman kaks aastat ja seitse kuud, Aleksei Antson ühe aasta ja kümme kuud, Viktor Ossep ning Viktor Špakauskas mõlemad kaks aastat.