Briti telekanal Channel 4 laskis uuringufirmal ICM korraldada küsitluse, et selgitada välja kohalike muslimite seisukohad ühiskondlikes küsimustes. Juhusliku valimi alusel küsitleti 1000 Ühendkuningriigis elavat täiskasvanud muslimit. Briti meedia peab uuringu tulemusi ühemõtteliselt murettekitavaks.

Küsimusele, kas homoseksuaalsus peaks olema Ühendkuningriigis legaalne, vastas jaatavalt 18% küsitletutest ning eitavalt 52%. Võrdluseks - kogu riigi elanikest usub keskmiselt vaid 5%, et homoseksuaalsus peaks olema keelatud.

39% vastanuist leidis, et naine peaks alati mehele kuuletuma, 31% kiitis heaks mitmenaisepidamise. Samas mõistis kaks kolmandikku vastanutest täielikult hukka abielurikkujate kividega surnuks loopimise.

Küsimusele, kas vastaja toetab enesetaputerroriste, vastas jaatavalt ainult 4% vastanutest. Samas oli 23% nõus väitega, et Ühendkuningriigis peaks kehtima šariaadiseadus. Ainult üks kolmandik vastanutest pidas õigeks politsei poole pöördumise olukorras, kus kaaskodanikku võib kahtlustada terrorismis.
Muhamedi-karikatuuride vastane meeleavaldus Londoni kesklinnas mullu 8. veebruaril, kuu aega pärast Charlie Hebdo tulistamist

Positiivsest küljest võib nentida, et enamik vastanuid ei tajunud enda suhtes diskrimineerimist. 88% vastanutest leidis, et Ühendkuningriik on muslimitele elamiseks hea paik. 86% tunneb ennast riigiga tugevalt seotuna. UK elanike keskmine on selles osas pisut madalam ehk 83%.

91% vastanuist kinnitas, et neil on oma kohaliku elupiirkonnaga tugev side. Riigi koguelanikkonnast arvab uuringute põhjal sedasama vaid 76%.

„Uuring näitab, et muslimikogukonna seisukohad ei ole 80.-tega võrreldes muutunud,“ ütles Guardianile leiboristlik parlamendisaadik Khalid Mahmood. „Muslimid on isoleeritud ja neil ei ole võimalik lõimuda.“

Sama väljaandega vestelnud UK musliminaiste nõukogu juht Shaista Gohir oletas, et samasuguseid sotsiaalseid hoiakuid võiks tuvastada ka konservatiivseid kristlasi või juute küsitledes. Samas pidas ta positiivseks, et ligi pooled briti muslimitest ei pea homoseksuaalsust enam kuriteoks.

Kolmapäeva õhtul linastub Channel 4 ekraanil uuringu tulemusi tutvustav saade. Saatejuht, endine UK võrdsuse ja inimõiguste komisjoni esimees Trevor Phillips ütles BBC Radio 4-le, et peab tulemusi väga murettekitavaks ning kutsus üles „jõulisemale“ lõimimispoliitikale. Eriti ohtlikuks pidas Phillips, et veerand vastanuist tahaks elada šariaadiseaduste järgi. „See tähendab, et ühiskonnas on inimrühm, kes ei taha selles osaleda nii nagu kõik ülejäänud,“ ütles Phillips.