Cameron plaanib valitsuskabineti ümbermängimist pärast juunikuist referendumit, kirjutab ajaleht The Sunday Times.

Tegu on Downing Streeti kriisiplaaniga, et säilitada David Cameroni positsioon peaministrina ja taasühendada partei, mis on kahestunud Euroopa Liidu liikmelisuse toetajate ja vastaste vahel.

Johnsoni määramine kõrgele kohale on Cameroni päästmisel võtmetähtsusega, et juhtida tähelepanu kõrvale peaministri langevalt toetusreitingult ja parteisiseselt kodusõjalt. Londoni meer sai Cameroni pakkumise vahendaja kaudu, märgib ajaleht.

Londoni euroskeptiline linnapea Boris Johnson pooldab referendumil Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust. Johnson on Briti poliitika suurkuju. Tema arvamus on valijate jaoks otsuse tegemisel peaaegu sama oluline kui peaministri oma, märgib FT.

Otsust teha kampaaniat Brexiti poolt on nimetatud Johnsoni julgeimaks sammuks kauaaegses poliitilises malemängus konservatiivide ladvikus. „Borisi otsus valida lahkulöömine tähendab üht: ta arvab, et see on tema parim võimalus peaministriks saada,” ütles analüütik Sonia Purnell. „Tema ilmne arvestus on, et britid hääletavad Brexiti poolt, mis viib Cameroni tagasiastumiseni ning tema enda kiire ja triumfeeriva kroonimiseni parteijuhiks ja peaministriks.”