Pool Saksamaad arvas, et parempoolse protestiliikumise PEGIDA asutaja on selle juht Lutz Bachmann, kes on juba poolteist aastat eelkõige Dresdenis tuhandeid sakslasi tänavatele toonud, et protesteerida Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli sisserändajatele uksed valla hoidmise poliitika vastu, vahendab De Telegraaf.

Bachmann on endine murdvaras ja narkodiiler, kes põgenes Saksa korrakaitsjate eest Lõuna-Aafrika Vabariiki. PEGIDA kutsub avalikult üles ründama poliitikuid, kohtunikke, piiskoppe ja ajakirjanikke.

Nüüd selgub, et PEGIDA on asutanud kommunistliku politseiriigi julgeolekuteenistuse töötaja. Dresdeni advokaat Hannig asutas selle organisatsiooni ja korraldas finantseerimise, kuid valis ise kulisside taha jäämise. See on mõistetav, sest Hannigil on umbes 120-leheküljeline Stasi-toimik. Kooliõpilasena Halles koputas ta Stasile oma kaasõpilaste peale. Hiljem sai temast Ida-Saksa riikliku julgeoleku ministeeriumi (Ministerium für Staatssicherheit) töötaja.

Pärast Saksa Demokraatliku Vabariigi kokkuvarisemist 1990. aastal otsis Hannig uut tööd. Publitsist Boris Reitschusteri sõnul sobib endise KGB töötaja Dresdenis ja praeguse Venemaa presidendi Vladimir Putini taktikaga panna omaaegsed julgeolekutöötajad Merkeli ja Euroopa Liidu vastu võitlema.

„Sobib täpselt, et Stasi-mees PEGIDA sünni juures kaasa aitas,“ ütleb Reitschuster.