Konkreetsed plaanid lähevad Bildi teatel „humanitaarküsimustest“ palju kaugemale. Kuus töögruppi tegelevad „finants- ja maksuseadusandluse“, „palgapoliitika kujundamise ning eluaseme- ja avalike teenuste probleemide“, „tööstuse taastamise“, „energiaallikatega kauplemise“, „elektrituru loomise“ ning „transpordi infrastruktuuriga“. Plaane koostatakse viimaste üksikasjadeni ja piirkonda käsitletakse osana Venemaa suveräänsest territooriumist, kirjutab Bild.

Eksperdid, kellele Bild dokumenti näitas, ei näinud praktiliselt mingit erinevust Venemaad ennast puudutavatest dokumentidest. Viie Venemaa ministeeriumi asejuhid juhivad vastavaid ametkondadevahelisi töögruppe ning nende kõigi üle valvab föderaalne julgeolekuteenistus (FSB). Neli FSB töötajat on isegi nimepidi nimetatud.

Ainsa Ukraina esindajana komisjoni koosolekul eelmise aasta oktoobris oli kohal oligarh Rinat Ahmetovi omanduses oleva energiafirma DTEK esindaja, teatab Bild.

Samas puudusid täielikult niinimetatud Donetski ja Luganski rahvavabariikide esindajad, marionettpoliitikuid ainult teavitati hiljem otsustest.

Bildi teatel võib öelda, et viis asjassepuutuvat Vene ministeeriumi tegelevad oma vastava haldusala ülesannetega Ida-Ukraina Vene kontrolli all oleval territooriumil ja kontrollivad selle saatust.

Komisjoni, mida asjassepühendatu nimetas Bildile „Donbassi varivalitsuseks“, juhib Venemaa majandusarengu ministri asetäitja Sergei Nazarov, kes alustas oma karjääri Rostovi oblastis. Ta tegeles seal söeäriga, enne kui Moskvasse kutsuti. Nazarov annab otse aru asepeaminister Dmitri Kozakile, kes on president Vladimir Putini lähedane sõber, teatab Bild.

Komisjoni juhi asetäitja on Venemaa rahandusministri asetäitja Leonid Gornin.

Et salajase dokumendi allikat mitte ohtu seada, et avalda Bild seda. Bild on ega enese väitel selle originaali näinud ja lehe valduses on selle digitaalkoopia.

Bild kontrollis dokumendi ehtsust mitmete allikate ja informaatorite abil. 2014. aastal koos endise presidendi Viktor Janukovõtšiga Venemaale põgenenud Ukraina oligarhid andsid mõista, et teavad komisjoni eesmärkidest ning neilt on küsitud raha selle plaanide elluviimiseks. Dokumenti näidati ka Venemaa valitsuse kõrgetasemelistele esindajatele, Vene ajakirjanikele ja mitme riigi salateenistustele. Kõigi ekspertide üksmeelne hinnang oli, et dokument on ehtne.

Donbassi komisjon ehk Ida-Ukraina Venemaa okupeeritud alade de facto valitsus moodustati 2014. aasta detsembris ametlikult „pakilise vajaduse ja kriitilise humanitaarolukorra“ tõttu Donetski ja Luganski oblastis. Kohe pärast moodustamist kadus komisjon aga vaateväljast ega kohtunud ametlikult enam kunagi.

Bild on välja uurinud, et komisjoni regulaarsed koosolekud on tegelikult toimunud 2-4 nädala tagant.

Ilmselgelt on Venemaa võtnud oma kontrolli alla kõik riiklikult reguleeritavad valdkonnad Ida-Ukraina okupeeritud aladel ja seda isegi ilma kohalike separatistide osaluseta. Ta ei otsusta mitte ainult umbes kolme miljoni elanikuga piirkonna praegust elukorraldust, vaid tegeleb ka selle tuleviku pikaajalise planeerimisega, kirjutab Bild.