Põhja ringkonnaprokurör Alar Lehesmets ütles, et skeemis kasutatud ettevõtted tõid peamiselt Saksamaalt ja Itaaliast Eestisse üle saja kasutatud auto, mis müüdi siin põhiliselt ühe veebiportaali vahendusel eraisikutele ja firmadele edasi. Samuti tegelesid need ettevõtted väiksemas mahus ehitustööde ja veoteenustega ning muuga. Kaupade ja teenuste müügilt jäeti 2013. aasta jaanuarist kuni oktoobrini riigile tasumata kokku 460 000 eurot käibemaksu, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

„Suurema osa sõidukite pealt ei makstud lihtsalt käibemaksu. Osa autode kohta vormistati enne tegelikule ostjale müümist ka fiktiivne müügileping, et varjata ettevõtete müügikäivet ning seejärel müüs fiktiivseks omanikuks vormistatud inimene või ettevõte sõiduki lõppostjale,“ selgitas prokurör Lehesmets.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna talitusejuhataja Terje Langi sõnul tasuti autode eest tehingute varjamise eesmärgil sularahas või mõne kolmanda eraisiku konto kaudu. „Kuriteo avastamisel tegime tihedat koostööd politsei- ja piirivalveametiga, mistõttu on see juhtum heaks näiteks erinevate asutuste koostööst. Süüdi mõistetud isikute tegevus oli suuremahuline ja selle tõkestamine aitas kindlasti kaasa sektoris võrdsemate konkurentsitingimuste tagamisele,“ ütles Lang.

Kohus mõistis MKM Grupp OÜ-le kokkuleppemenetluses rahalise karistuse 70 000 eurot ja Blackfin Trade OÜ-le 50 000 eurot, millest 10 000 eurot tuleb mõlemal ettevõttel kohe tasuda. Ülejäänud karistus jäetakse täitmisele pööramata, kui nad ei pane katseajal toime uut kuritegu.

Maksupettuses kasutatud ettevõtete juhatuse liige Mart (40) sai kahe aasta ja kahe kuu pikkuse ning teine juhatuse liige John (44) ühe aasta ja kümne kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Nende ettevõtete tegelikku juhti Kaurit (33) karistas kohus kahe aasta ja kümne kuu pikkuse tingimisi vangistusega sama pika katseajaga.

Kriminaalasja eeluurimise viis läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ning menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.