Reede, 26. veebruari õhtul teatas kolm allikat ajalehele Ukrajinska Pravda, et Jatsenjuk on tagasiastumisega nõustunud ning järgmiseks tehniliseks peaministriks võib saada praegune rahandusminister Natalia Jaresko.

Presidendi ja peaministri pressiteenistused lükkasid selle informatsiooni ümber, nagu ka peaministrile lähedased parlamendi liikmed.

Ukrajinska Pravda andmetel on aga Jatsenjuki oponendid valmis selle nädala kolmapäeval-neljapäeval algatama parlamendi erakorralise istungi, kus Jatsenjuk peaks nõustuma tagasi astuma. Sellest annavad kaudselt tunnistust tehtud avaldused.

„Meil on kaks nädalat uue koalitsiooni, uue tehnilise valitsuse moodustamiseks,“ kirjutas Petro Porošenko bloki parlamendifraktsiooni esimees Juri Lutsenko 2. märtsil Facebookis.

Porošenko on tahtnud Jatsenjukki tagandada juba eelmise aasta lõpust ning hääled parlamendis on teoreetiliselt selleks ka olemas olnud. Teine asi on Ukrajinska Pravda sõnul aga see, et ühelegi teisele peaministrikandidaadile hääli ei jätkuks, mis paneb muretsema lääne partnerid. Euroopa Liidu diplomaadid on Ukrajinska Pravdale korduvalt tunnistanud, et ennetähtaegsete valimiste võimalus on nende jaoks hirmutav, kuid see on kõige tõenäolisem stsenaarium praeguse valitsuse tagasiastumise korral.

Lääne seisukohti tuleb arvestada, mis on aidanud Jatsenjukil peaministritoolist kinni hoida.

See ei ole rahuldanud aga presidendi ja peaministri poliitilisi partnereid ning valitsusele umbusalduse avaldamise läbikukkumine viis Julia Tõmošenko juhitud Batkivštšõna ja erakonna Samopomitš väljaastumiseni koalitsioonist.

Iga päev kohtub Ukrajinska Pravda teatel Kiievis niinimetatud strateegiline seitsmik, kuhu kuuluvad presidendi ja peaministri lähimad kaaslased. Arutatakse ainult üht teemat – Jatsenjuki veenmist vabatahtlikult tagasi astuma.

Mingil hetkel ütles Jatsenjuk tõesti, et on valmis tagasi astuma tingimusel, et järgmiseks peaministriks saab Jaresko. Jatsenjuk lubas siis garanteerida, et tema juhitav rahvarinne jääb koalitsiooni. Lisaks sellele olevat Jatsenjuk palunud endale aega, et „ilusasti lahkuda“.

Läbirääkimised Jareskoga presidendi administratsioonis toimusid terve eelmise nädala, mille tulemusena ta nõustus valitsust juhtima, esitades kindlad tingimused, kirjutab Ukrajinska Pravda.

Need tingimused on valitsuse tehnokraatlik koosseis ilma parteikvootideta ning igasugune poliitilise surve puudumine mis iganes poolelt. Teiseks otsedialoog parlamendiga ja valitsuse algatuste toetamine kõigi koalitsiooni liikmete poolt.

Jaresko nimetas ka nimesid, keda ta uues valitsuses näha tahaks.

Ukrajinska Pravda teatel presidendi administratsioonis nende tingimustega nõustuti.

Porošenko lähiringkondades arutatakse aga ka teisi peaministrikandidaate.

Näiteks peetakse läbirääkimisi Poola endise peaministri ja reformaatori Leszek Balcerowicziga, kuid viimane pole andnud lõplikku nõusolekut.

On arutatud ka Ukraina rahvusliku julgeolekunõukogu juhi Oleksandr Turtšõnovi ja ülemraada esimehe Volodõmõr Groismani kandidatuure. Nendega on aga probleem, et nad ei rahulda läänt.

Ukrajinska Pravda teatel arutatakse seega praegu tõsiselt üht enam-vähem lihtsat stsenaariumi – Jatsenjuki tagasiastumist ja valitsuse moodustamist Jaresko juhtimisel.