„Mina, Savtšenko, Nadia Viktorovna, ukrainlanna, Ukraina kodanik, kuulutan välja kuiva näljastreigi alates 04.03.2016 kuni minu Ukrainasse naasmiseni elusalt või surnult,“ kirjutas Savtšenko oma avalduses, mida vahendab UNIAN.

Savtšenko sõnul on kuiv näljastreik protest Vene võimude, Vene eriteenistuste, uurijate, kohtute ja prokuratuuri tegevuse vastu ning selle vastu, et nad püüavad oma kuritegusid varjata.

Savtšenko on kindel, et need organid on süüdi rahvusvahelise õiguse rikkumises, tema Ukrainast röövimises, vägisi Venemaale viimises ning ebaseaduslikus kinnihoidmises Venemaa vanglates ja ebaausas kohtupidamises.

„Ma keelan üritada mind eeluurimisvanglas ja üldse Venemaal näljastreigist loobuma panna. Keelan võtta minult mingeid analüüse ja panna mind võtma mingeid ravimeid. Keelan Vene arstidel ja eeluurimisvangla töötajatel mind puutuda. Olen nõus ainult Ukraina või Euroopa arstide läbivaatusega,“ kirjutas Savtšenko.

Savtšenko rõhutas, et kui ta elus on, nõuab ta enese kohtuistungile viimist.

„Minu surma korral keelan oma keha avada ja nõuan selle andmist tervena minu emale ja õele. Minu otsus muutmisele ei kuulu,“ teatas Savtšenko.

Kui eelnev oli kirjutatud vene keeles, siis lõppu kirjutas Savtšenko ukraina keeles: „В Росії нікому не вірю! Не боюсь! Не прошу! Я сказала своє останнє слово! З Україною в серці.“ („Venemaal ei usu ma kedagi! Ma ei karda! Ma ei palu! Ma ütlesin oma viimase sõna! Ukrainaga südames.“)

Savtšenkot süüdistatakse Venemaal kahe Vene ajakirjaniku tapmises ja ebaseaduslikus Vene piiri ületamises.